Tørrede rosenblade er tørret sommer. Rosenbladene dufter, selv om de er tørret, og bringer minder om den tid, vi alle elsker. Og hvem vil ikke gerne genopleve skønne sommerdage med alle deres dufte og farver og summen af insekter?
Jeg plejer at gå en runde i min rosenhave hver eller hveranden dag, og så samler jeg en lille kurvfuld med rosenblade. Jeg nipper af de roser, som er lige ved at være færdige med at blomstre. Rosenbladene er stadig friske, men løsner sig let, når man tager fat om dem med en rund hånd.
Fra nogle af rosenbuskene tørrer jeg bladene særskilt, fx de små rosenblade fra en af mine ynglingsroser, Rose de Recht. Men jeg laver også altid en smuk blanding af tørrede blade fra forskellige roser med forskellige farver, som dufter mere eller mindre og også har forskellige størrelser. Det ser smukt ud i et glas på badeværelset og spreder en dejlig duft.
Brug de tørrede rosenblade i din madlavning
Rosenbladene kan du bruge i din madlavning resten af året. En dejlig dessert at lave også om vinteren, er rosenrabarbersuppe, som du blot laver på frosne rabarber fra fryseren og tørrede rosenblade. Du kan også bruge rosenblade i dit bagværk eller til at pynte desserter og salater med. Løber du tør for roseneddike, kan du lave mere om vinteren på tørrede rosenblade.
Lav skønhedprodukter af dine tørrede rosenblade
Badeværelset er et fremragende sted at anvende dine tørrede rosenblade. Ud over at de spreder en skøn duft, kan du bruge bladene i olier og til at lave duftvand eller skrubbecremer. Du kan smide en håndfuld i badevandet (men tjek om dit badekar kan tåle det) eller i fodbadet, hvor bladene giver en følelse af velvære og romantik med deres farve og duft.
Tørrede rosenblade spreder også en dejlig duft på badeværelset, hvis du har dem til at stå i et åbent glad – og så ser det både sommerligt og meget romantisk ud.
5 comments
Hejsa, jeg står og skal pynte bryllupsdagen, kan jeg blot plukke friske rosen blade og dekorere med? Er havens roser alle spiselige?
Mvh Pia
Hej Pia
Mig bekendt findes der ingen roser, der ikke er spiselige! Det eneste, du skal sikre dig, er, at de ikke er sprøjtede 🙂 Ellers er det bare om at plukke både havens roser og de vilde rosers kronblade og bruge dem på bryllupskagen. Det kan næsten ikke blive mere smukt og romantisk – og så smager de faktisk også godt.
Håber, I får et dejligt bryllup!
Mange hilsner Trine
Hej Trine.
Jeg har ledt efter, hvordan du tørrer rosenblade, men kan ikke finde en beskrivelse af, hvordan du gør. Har du mulighed for at skrive, hvordan du går det?
På forhånd stor tak, Susanne
Hej Susanne
Det vil jeg sørge for at få skrevet ind i blogindlægget 🙂 Men typisk gør jeg det, at jeg blot lægger de indsamlede rosenblade (de skal helst ikke være våde) på et stykke bagepapir eller madpapir på køkkenbordet. Der lader jeg dem tørre et par dage og vender dem gerne et par gange om dagen med rene fingre. Derefter kommer jeg dem på glas, men venter med at sætte låg på – i hvert fald en uge eller to, så jeg er sikker på, at der ikke er fugt med. Så vil rosenbladene nemlig rådne. Når jeg er sikker på, at rosenbladene er helt tørre, kommer jeg låget på.
God fornøjelse med det – det er fantastisk med tørrede roser!
Mange hilsner Trine
Mange tak for beskrivelsen. Jeg vil straks gå i gang, for jeg skal bruge rosenblade til borddækningen til min datters bryllup.
Mvh Susanne