Menu
Spiselige blomster

Tørrede morgenfruer

Tørrede morgenfruer

Tørrede morgenfruer må man have i sit køkken! De tørrede blomsterblade i gule og orange farver kan nemlig bruges til alverdens ting lige fra smør og farvning af ris til pynt på kager og salater – og til hjemmelavet skønhedspleje.

Der skal være morgenfruer i haven

En af de sommerblomster, som jeg har i min have hvert eneste år, er morgenfruer. Efterhånden sår de sig selv, så jeg behøver ikke gøre så meget ud af det, men smider nu alligevel altid et par gode håndfulde ud strategiske steder. Nogle år har jeg endda hele bede med morgenfruer.

Det har jeg af flere grunde. For det første lyser de meget smukt op i haven med deres orangegyldne farver, for det andet er de nemme både at så og passe, og for det tredje er det vigtigt for mig at kunne samle blomsternes kronblade ind, så jeg kan tørre dem til brug i køkkenet resten af året.

Og så er de nu også dejlige at plukke en stor buket ind af.

Morgenfruer

Hvordan tørrer man morgenfruer?

Fra morgenfruerne begynder at blomstre og fremefter, samler jeg kronbladene ind hver eller hveranden dag, når jeg går en runde i min have.

Jeg hiver forsigtigt blomsterbladene af de blomster, som lige har haft deres blomstringstid, og hvor blomsterbladene lige så stille begynder at krølle sammen og ikke længere er glatte og spændstige. Når de er på dette stadie, er de meget lette at hive af.

Indenfor lægger jeg blomsterbladene på et stykke madpakkepapir, bagepapir eller blot en tallerken og lader dem tørre nogle dage ved almindelig stuetemperatur. Ikke noget med at komme dem i ovnen eller en dehydrator. Det ville være alt for meget, for bladene er tynde og fine og tørrer hurtigt.

Tørrede morgenfruer

Morgenfruernes orange farve

En af morgenfrueblomsternes kvaliteter er deres fine orange farve. Når de er friske, varierer farverne fra gule til lys og mørk orange, men når de tørrer, mindskes farvevariationen og bladene får et et smukt blandet udtryk.

Sørg for at tørre blomsterbladene et sted, hvor der ikke kommer direkte sollys. Det behøver ikke være et helt mørk sted under tørringen, men sollys vil hurtigt få den orange farve til at falme.

Uanset hvad, vil farven falme efterhånden, og når blomsterne har stået på glas i et års tid, vil de være væsentligt lysere. Det gør ikke så meget, for du tørrer blot nye året efter.

Farven er vigtig, for det er på grund af farven, at det er så smukt at pynte med tørrede morgenfruer på bl.a. kager, salater og kødretter. Du kan også bruge de tørrede morgenfruer til at farve maden med.

Tørrede morgenfruer

Hvad kan du bruge tørrede morgenfruer til?

Du kan bruge de tørrede morgenfruer til et hav af ting:

#1 Pynt på kager

Først og fremmest er de vidunderlige at bruge som pynt på kager – og gerne sammen med tørrede blå kornblomster. De to farver står ualmindeligt godt sammen.

#2 Pynt på salater

De orange blomsterblade er også utroligt smukke at bruge som pynt på salater – både friske og tørrede.

#3 I kryddersalt

Lav skønne kryddersalte med de tørrede blomsterblade – gerne blandet med krydderurter.

#4 I hjemmerørt smør

Lav dit eget lækre og smukke hjemmerørte smør med morgenfruer i – det pynter virkelig på både morgenbordet og på bordet en grillaften.

#5 Til at farve ris og fiskeretter med

Brug de tørrede morgenfruer som en slags safran og kog dem sammen med ris for at give dem en gul farve eller kog dem med i fiskeretter og -supper.

#6 I varme madretter

Brug også de tørrede blomster i varme madretter, hvor den både giver retten en god kulør og tilfører en mild og krydret smag sammen med en masse helsebringende egenskaber.

#7 I hjemmelavet skønhedspleje

Brug morgenfruerne i hjemmelavede skønhedsprodukter som fx body scrubs, body butter, creme, negleolie og ansigtsmasker.

Prøv fx selv at lave denne skønne og nemme morgenfrue body butter

Find inspiration

Er du blevet inspireret, så prøv at tjekke disse forskellige opskrifter ud:

Hjemmerørt smør med morgenfrue

Kryddersalt med fennikel og morgenfrue

Melonsalat med feta

Bananchokoladekage med rugmel

Orangekage

Cheesecake á la sommer

Sød dukkah til morgenmad eller dessert

Sophias stjerner – spørge chokolademuffins

Morgenfrue

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar