Jeg elsker dukkah, og derfor har jeg eksperimenteret med at lave en sød dukkah, som jeg kan bruge som drys på min morgenmad eller til en lækker dessert. Og det er en ren sanseeksplosion at spise sød dukkah med masser af søde krydderier i på sin morgenmad. God start på dagen!
Dukkah består af nødder, sesamfrø og en masse krydderier. Og det er især krydderierne, som jeg synes er spændende at lege med i forhold til fx morgenmaden, som her i Danmark ofte er ret neutral – ja ofte lidt for neutral. Som om vi ikke orker en masse smagsindtryk allerede fra morgenstunden.
Men jeg synes jo netop, at spændende smagsindtryk fra morgenstunden kan være med til at præge vores dag, så vi måske bliver mere opmærksomme, mere åbne og i det hele taget lever en lille smule mere, end når vi går gennem livet med halvt lukkede øjne.
Den søde dukkah er nem og hurtig at lave. For også at pirre synssansen lidt, har jeg blandet tørrede blomsterblade fra morgenfrue og kornblomst i, og det gør altså bare sød dukkah lidt smukkere og lidt mere indbydende.
Blomsterne tørrer jeg i løbet af sommeren, og hver dag, når jeg går min haverunde, samler jeg bladene ind og lægger til tørre.
Opskrift på sød dukkah
- 1/2 dl hasselnødder
- 1/2 dl mandler
- 1/2 dl valnødder
- 1/2 dl sesamfrø
- 1 tsk. kardemomme
- 1 tsk. kanel
- 1 tsk. vanille
- 1/2 tsk. nellike
- finthakkede cacaobønner, cacaonips eller mørk chokolade
- en lille håndfuld tørrede blomsterblade, fx fra morgenfrue, kornblomst eller roser
Hak nødder og mandler fint og rist dem på en tør pande. Bland sesamfrø og krydderier i og rist lidt mere. Tag derefter panden af varmen og køl blandingen ned. Når den er kold blander du vanille, cacaobønner og blomsterblade i.
Brug sød dukkah på din morgenmad eller på en dessert, fx som knasende lag i en rabarbertrifli.
God fornøjelse!