Menu
Granola & müesli

Ymerdrys

Ymerdrys

Hjemmelavet ymerdrys med farin eller sukker er det nemmeste at lave af sit tørre rugbrød. Samtidigt er det en god måde at forhindre madspild og udnytte de råvarer, man har i køkkenet fuldt ud. Og så smager sådan en rugbrødsdrys bare fantastisk på morgenmaden.

Morgenmadsdrys af tørt rugbrød

Ymerdrys laver vi omtrent en gang om ugen, når vores rugbrød er ved at være tørt, og der stadig er et godt stykke rugbrød tilbage. Vi river det som regel bare på et rivejern, men man kan også køre det en tur i foodprocessoren og dermed spare lidt armkræfter.

Hjemmelavet ymerdrys med farin smager nemlig fuldstændigt fantastisk og er et godt alternativ til granola og muesli, som vi også laver en hel del af. Men ymerdrys har denne her mørke, maltagtige, krydrede smag, som sammen med farinen gør morgenmaden ekstra lækker. Jeg kan især godt lide ymerdrysset på græsk yoghurt eller rigtig ymer sammen med en god brombærkompot eller en lækker rabarbermarmelade. Og gerne sammen med friske bær eller frugter.

Og det spændende er, at det hjemmelavede ymerdrys bliver forskellige alt efter, hvilket rugbrød man bruger til det. Derfor kan tørretiden også variere en lille smule, for det kommer jo selvfølgelig an på, hvor tørt brødet er. Noget rugbrød er meget tørt i det og andet er meget fugtigt.

Hjemmelavet ymerdrys med farin

Opskrift på ymerdrys

Neden for finder du den meget nemme opskrift på, hvordan du laver dit eget hjemmelavede rugbrødsdrys af tørt rugbrød. Opskriften er med brun farin, men bryder du dig ikke om farin eller har du ikke noget på lager, kan du sagtens anvende sukker i stedet. Her vil jeg dog anbefale, at du bruger en god rørsukker, så drysset får denne her lidt karamelagtige smag.

At lave sit eget drys af rugbrød er en god og bæredygtig måde at leve på, fordi man får brugt sine madrester. Det er en tanke, jeg godt kan lide. Det er både godt for miljøet og for økonomien. Og hvorfor dog smide mad ud, som sagtens kan spises, bare det lige bliver bearbejdet lidt.

Hvis du får lyst til at lave mere drys og krymmel til din morgenmad, så kan du også finde inspiration i nogle af mine mange opskrifter på hjemmelavet granola og muesli. Her er et lille udpluk:


Vaniljegranola med chokolade

Kanelgranola med tørrede æbler

Speltgranola med valnødder og havtorn

Granola med abrikoser og chokolade

Granola med mandler, quinoa og hindbær – sprød og hjemmelavet


Se alle opskrifter på hjemmelavet granola

Hjemmelavet rugbrødsdrys
Ymerdrys

Ymerdrys

Hjemmelavet ymerdrys med farin eller sukker er det nemmeste at lave af sit tørre rugbrød. Samtidigt er det en god måde at forhindre madspild og udnytte de råvarer, man har i køkkenet fuldt ud. Og så smager sådan en rugbrødsdrys bare fantastisk på morgenmaden.
Forb. tid 5 min
Tilb. tid 20 min
Samlet tid 25 min
Ret Morgenmad
Køkken Dansk

Equipment

  • 1 rivejern eller
  • 1 foodprocessor

Ingredienser
  

  • 300 g rugbrød
  • 50 g brun farin (alternativt rørsukker)

Sådan gør du
 

  • Riv rugbrødet på den grove side af et rivejern eller kom det i en foodprcessor og kør det, til det er finthakket.
  • Rør brun farin i rugbrødsdrysset, og fordel det derefter på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag det i ovnen ved 170 grader i ca. 15-20 minutter. Rør rundt i drysset efter ca. 10 minutter, og hold øje med det til sidst, så det ikke bliver alt for mørkt. Der er forskel på, hvor længe det skal tørres i ovnen alt efter, hvilken type rugbrød, der anvendes.
  • Lad ymerdrysset køle helt af, inden det kommes på glas eller i en lufttæt beholder.
Keyword Morgenmad, Rugbrød
Opskrift på ymerdrys med farin

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.