Spiselige blomster

Tørrede hyldeblomster – en duft af sommer til resten af året

Tørrede hyldeblomsterÅh, jeg elsker hylden. Duften af hyldeblomster en sommeraften i juni. Hyldeblomstsaft. Den søde hyldeblomstsirup. Og ikke mindst bærrene. Hyldebærsaft og hyldebærsnaps. Tørrede hyldebær til madlavningen. Jeg kunne blive ved. Alt er godt ved dette yndige træ, som oplyser det danske landskab netop nu. Eller i hvert fald lidt endnu.

For du skal have fart på, hvis du skal nå at plukke de sidste hyldeblomster. De er allerede ved at sætte bær og afblomstre, ja sommeren går så hurtigt. Men hvis du har nogle hyldetræer i nærheden, så tag saksen og en spand med på din gåtur i dag og klip de sidste hyldeblomster af og bring hjem.

Så kan du nemlig nå at tørre de små fine, hvide blomster til vinteren. Hyldeblomster dufter nemlig lige så dejligt, når de er tørrede og kan give smag til desserter, sirupper og eddiker. Eller i en marmelade. Du kan også putte dem i en sammenkogt ret eller blot bruge dem som pynt og drysse over en ret, som fx indeholder tørrede hyldebær.

Hjemmetørrede hyldeblomster

Sådan tørrer du dine hyldeblomster

Klip så mange hyldeblomster, som du orker eller kan finde.

Lad spanden eller skålen stå uden for en times tid, når du kommer tilbage, så alle de små dyr, der godt kan lide at sidde i blomster, kan få lov at flygte. Stiller du spanden inden for, kommer du til at have små fluer i alle dine vinduer. Bred evt. blomsterskærmene ud på en bradepande med bagepapir og lad dem stå.

Når du fluerne er ved at være væk, kan d hurtigt selv fjerne de sidste, som måtte sidde tilbage.

Tør nu hyldeblomstskærmene enten i ovnen eller i en dehydrator.

Bruger du ovnen, så opvarm den til 50 grader og sæt hyldeblomsterne ind i ovnen på bradepander. Fyld gerne ovnen op, for de skal stå i 3-4 timer. På den måde udnytter du energien bedst muligt. Brug også bageristen med bagepapir på.

Allerbedst er det dog, hvis du har en dehydrator. Så blokerer du ikke ovnen, mens du tørrer dine blomster, og den er lidt mere energivenlig. Her kan du tørre blomsterne i adskillige lag. Tør ved 55 grader i ca. 5 timer.

Jeg kan kun angive cirkatider, for ovne er forskellige og det samme er de ting, vi tørrer. Så hold øje med det og vurder, hvornår du skal stoppe tørreprocessen. Tør dog så længe, at blomsterne ikke bliver bløde igen, når du slukker.

Når blomsterne er tørret, nulrer du forsigtigt de små blomster af skærmene og gemmer på glas.

God fornøjelse og nyd duften af sommer, når du drysser tørrede hyldeblomster over din mad i løbet af vinteren.

Ribbede hyldeblomstskærme

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar