Smagen af dansk sommer: Jordbær med fløde og hyldeblomstsirup. Der er vist intet, der slår denne dessert lige nu, det er altså bare den mest vidunderlige Skt. Hans-dessert. Helt enkel – og helt utrolig velsmagende og nydelsesfuld.
Selv om vi har en hel del jordbær i haven, tager vi alligevel hvert år afsted ud til en jordbærmark, hvor hele familien plukker jordbær i rigelige mængder, altså mange kilo. Vi plukker til fryseren, så vi har til smoothies, kager og marmelade til vinterhalvåret, men udover det, så producerer vi også jordbærmarmelade med hyldeblomst til næsten et år og stiller i vores ekstra-køleskab (man kunne næsten kalde det et marmeladekøleskab).
Masser af jordbær-desserter
Og så spiser vi jordbær ad libitum. Vi har en række af forskellige jordbær-desserter, som vi skal nå at lave, inden jordbærsæsonen pludselig er slut: Jordbærmilkshake med hyldeblomst, jordbærkoldskål med skum og så selvfølgelig jordbær med fløde og hyldeblomstsirup. Og det er faktisk, som om det slet ikke har været sommer, hvis ikke vi har nået at lave alle disse ting.
Jordbær med fløde og hyldeblomstsirup er dog temmelig let at lave. Især, hvis du alligevel har for vane at producere din egen hyldeblomstsaft hvert år, for så er det bare et spørgsmål om at koge lidt videre på saften. Og der er så mange vidunderlige små retter, man kan bruge hyldeblomstsirup til lige i øjeblikket.
Opskrift på jordbær med fløde og hyldeblomstsirup (4 pers.)
- 1 kg nyplukkede jordbær
- piskefløde (alternativt mælk, hvis du ikke er til fløde, men det er altså ikke helt det samme …)
- en spiseskefuld rørsukker
Nip og skyl jordbærrene, og læg dem i en skål. Drys lidt sukker over, så sødmen trækker frem og lad jordbærrene stå og trække i en halv times tid. De skal helst serveres ved stuetemperatur.
Hyldeblomstsirup:
- 2 dl hyldeblomstsaft
- 1 dl sukker
- en halv brugt vaniljestang eller lidt vaniljesukker
- evt. lidt tørrede hyldeblomster
Hæld hyldeblomstsaften i en lille gryde og bland sukker og vanilje i. Sæt derefter gryden i kog. Siruppen skal koge ved svag varme i ca. 15 – 30 minutter. Kunsten er at få siruppen til at få den rigtige konsistens, så derfor er du nødt til at teste, hvor fast siruppen er ved at hælde en lille skefuld op på en tallerken og lade den stivne.
Når siruppen har den konsistens, som du ønsker, tager du den fra og hælder den på glas. Pas på med ikke at koge den for længe, så bliver den hel mørk.
Drys evt. lidt tørrede hyldeblomster i – det ser smukt ud!
Hyldeblomstsiruppen skal afkøle ved stuetemperatur, og når den er helt afkølet, kan du opbevare den i køleskabet, så holder den længere.
Se hele opskriften på hyldeblomssirup her.
Servering:
Fyld jordbær op i en smuk tallerken og hæld en smule fløde i bunden.