Menu
Kryddereddiker

Roseneddike

Hjemmelavet roseneddike

Roseneddike er virkelig nemt at lave selv og får den smukkeste lyserøde farve. Kryddereddiken smager som en let syrlig rosendrøm hen over salater, grillet kød eller stegt fisk og er nærmest uundværlig i sommerkøkkenet.

(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks – læs mere nederst på siden)

Roser i madlavning

Roseneddike er noget, jeg konsekvent laver hvert eneste år i juni. Det tager ikke meget mere end 5-10 minutter, før jeg har samlet rosenblade og blandet dem med eddike i en flaske. Og så bruger vi ellers kryddereddiken alle steder, vi kan komme til det, de næste par måneder. Vi bruger den henover salater og grillet kød, på fisk, i dressinger og marinader, i marengs og i saucer.

Og når vi så kommer til sidst på sommeren, laver jeg gerne en flaske eller to mere, så jeg også har roseneddike til efteråret. Der passer det nemlig lige med, at roserne blomstrer igen.

Jeg bruger altid en bestemt rose i min have, som hedder rose de rescht. Denne rose er en yderst velduftende pink rose, som giver en god smag i madlavning. Vi har plantet en hel rosenhæk med denne rose, og vi bruger den flittigt hele juni til at lave bl.a. rosengelé, roseneddike, rosensirup, rosensaft og til at plukke kronbladene ind og tørre.

Se alle opskrifter med roser

Rose de rescht

Jeg kan stærkt anbefale dig rose de rescht i haven, hvis du ikke allerede har denne vidunderlige rose. Af alle roser i min have er det nok den, jeg mindst ville undvære. Hvis du selv får lyst til at plante rose de rescht i haven, kan du bestille den lige her på Plantetorvet:

rose de rescht

Opskrift på roseneddike

Neden for finder du vejledningen på, hvordan du laver en meget velduftende og velsmagende lyserød eddike af roser. Du kan både bruge alle havens mange fine, forædlede roser eller samle vilde roser som æblerose, hunderose, rynket rose, klitrose og mange andre. Det er vigtigt, at du plukker lyserøde, pink eller røde rosenblade, da det er disse, der giver farve til eddiken. Og farven en en stor del af at lave denne smukke kryddereddike.

Jeg bruger gerne en helt almindelig hvid lagereddike, som, jeg synes, er bedst at lave eddiken på. Men du kan i princippet bruge hvilken som helst lys eddike, fx en hvidvinseddike.

Filtrering af eddiken

Hvis du bruger eddiken i løbet af kort tid (en måned eller to), behøver du ikke at filtrere rosenbladene fra, men skal den stå i længere tid, vil det være en god idé. Efterhånden vil al farven forsvinde fra bladene, og de vil komme til at se trælse ud. Men i lige starten ser det nu altså kønt ud at sætte roseneddiken på bordet til en smuk salat med bladene i.

Er du vild med tanken om at lave din egen samling af kryddereddiker, så kan det være, at du også vil blive inspireret af disse opskrifter på hjemmelavede kryddereddiker:


Purløgsblomstereddike

Syreneddike

Rabarbereddike

Mælkebøtteblomstereddike

Hyldeblomsteddike


Se alle opskrifter på hjemmelavede kryddereddiker

Lav din egen roseneddike
Hjemmelavet roseneddike

Roseneddike

Roseneddike er virkelig nemt at lave selv og får den smukkeste lyserøde farve. Kryddereddiken smager som en let syrlig rosendrøm hen over salater, grillet kød eller stegt fisk og er nærmest uundværligt i sommerkøkkenet.
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 2 min
Trækketid 3 d
Ret Kryddereddike
Køkken Dansk
Antal 1 flaske

Equipment

  • 1 glasflaske med bred hals

Ingredienser
  

  • 2 dl rosenblade – helst lyserøde, pink eller røde
  • 2 dl klar eddike – lagereddike, hvidvinseddike eller lign.

Sådan gør du
 

  • Hæld eddiken i en smuk flaske og prop rosenbladene ned oveni. Luk flasken til. Stil gerne flasken i et vindue med solskin et par dage, så får den hurtigt en smuk farve.
  • Hvis du bruger roseneddiken hurtigt, kan du lade bladene blive i, men vil du gerne have den til at holde længe, er det en god idé at si bladene fra.
Keyword Roser, Sommer
hjemmelavet kryddereddike af roser

(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis og uden forstyrrende reklamer.)

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.