Haven året rundt

Tag frø af hornvioler og stedmoder

De hører til blandt de allertidligste sommerblomster og derfor er det allerede nu, du kan tage frø af hornvioler og stedmoder. Hele foråret blomstrer de prægtigt, men giver som regel op, når vi når højsommeren.

Sådan tager du frø af hornvioler og stedmoder

I løbet af blomsternes sidste blomstringstid, vil de sætte flere og flere frøkapsler. Dette gør de faktisk løbende igennem blomstringstiden, hvorfor du kan klippe frø af gennem en længere periode. Men til sidst vil mange blomster visne, uden at planten sætter tilsvarende nye, og derfor vil mængden af frøkapsler stige. I løbet af blomstringstiden vil planterne hele tiden sætte nye blomster ovenover de gamle, og derfor kan frøkapslerne være svære at se.

Jeg går gerne rundt med en lille saks og en skål allerede fra sidst i maj og gennem hele juni og klipper frø af hornviolerne og stedmoderblomsterne. Til sidst har jeg samlet flere skåle fyldt med frø.

Jeg klipper hele kapslen af, når den åbner sig og gemmer den sådan. Kapslerne lader jeg tørre helt, indtil jeg er klar til at så frøene, og først her gnider jeg de små frø fri og smider kapslen ud.

Og hvis du gerne vil have nye hornvioler og stedmoderblomster i det tidlige forår, skal du i gang med at så dine nyindsamlede frø allerede sidst i juli.

Frø af hornvioler

Så dine frø allerede sidst i juli eller i starten af august

Det kan lyde utroligt, at man allerede i juli skal gå i gang med at så sommerblomster til næste forår, men gør du det, bliver du belønnet med et væld af de smukkeste tidlige sommerblomster allerede i marts og april.

Frøene sår du i små bakker eller lignede med huller i bunden, som du fylder helt op med så- og priklemuld. Denne muld er ikke tilført gødning som almindelig pottemuld, og derfor egner den sig bedst. Gødning kan nemlig svide de små nye planter, når de vokser frem.

Vand jorden igennem et par gange, så den er gennemfugtig, men ikke drivvåd. Lad evt. jorden hvile et stykke tid, så den ikke er for våd, når du sår.

Drys frøene ud over jorden med behørig afstand til hinanden og dæk dem med et tyndt lag jord eller sand. Vand let og lad bakkerne stå i drivhuset i en god måneds tid.

Jorden må ikke tørre ud, men må heller ikke overvandes.

Sidst i august eller først i september vil planterne have nået en størrelse, hvor du kan prikle dem over i potter. Dette skal helst ikke gøres meget senere end dette tidspunkt, for rødderne skal gerne nå at have ordentligt fat inden vinteren.

Herefter kan du lade de små planter af hornviol og stedmoder stå i fred vinteren igennem i drivhuset. De kan godt tåle en smule frost, og det skal fryse rigtig meget, hvis de decideret skal tage skade af det.

I marts vil du kunne plante små hornviolplanter og stedmoderblomster ud i dine krukker, og selv om de ikke ser ud af meget på dette tidspunkt, skal de nok komme sig og vokse sig store og flotte i løbet af forårsmånederne.

Hornvioler i foråret - frø af hornvioler og stedmoder
Blomstrende hornvioler - tag frø af hornvioler og stedmoder

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar