Haven året rundt

Armchair gardening – behageligt havearbejde i vintermånederne

Armchair gardeningDet er koldt udenfor og jorden er frossen, men det afskrækker ikke en haveentusiast. For man kan også dyrke have, mens man sidder ganske lunt indendøre her i februar. Det kaldes armchair gardening, og den form for havearbejde er mindst lige så vigtig som den mere fysiske form for havearbejde udenfor.

Det er nemlig her i den kolde vinterperiode, at haven skal planlægges. Deraf betegnelsen armchair gardening: al planlægningen kan ske fra den dejlige, lune lænestol med en kop kaffe ved den ene side, et uldtæppe over benene og papir, blyant og farveblyanter i skødet.

Så bliver havearbejdet vist ikke mere behageligt!

Havearbejde fra lænestolen

Flere stadier af planlægning

For mig er der dog flere stadier af planlægning. Den netop beskrevede meget hyggelige situation er blot en af faserne.

Først læser jeg nemlig en hulens masse haveblade og bøger, så jeg kan samle inspiration. I de mørke vinteraftener pløjer jeg mig også igennem forskellige have-sites og haveblogs på nettet, indtil jeg begynder at få idémylder.

Her hjælper billeder på Pinterest også gevaldigt, fordi det er så visuelt. Og jeg begynder virkelig at drømme. Først laver jeg boards, hvor jeg samler alle de mest inspirerende billeder – både de realistiske og de mere uopnåelige.

Så er det, jeg når til det kreative stadie, hvor jeg begynder at tegne og indrette haven på papir. Det sker med blyant og farveblyanter og masser af små smutture ud i haven. For der skal jo ske en kobling mellem alle idéerne, og hvad der realistisk set kan lade sig gøre derude.

Det er selvfølgelig også et spørgsmål om at gøre sig tanker om, hvad man reelt magter, og at finde en god balance i arbejde og afslapning i haven i de dejlige sommermåneder. Det er et spørgsmål om at kende sig selv. Får jeg passet så stor en køkkenhave, når vejret er godt? Eller gror alle grøntsagerne til i ukrudt, mens jeg slapper af på solvognen på terrassen med en god bog og hjemmelavet limonade?

Og så afløses armchair gardening af … gardening

Næste step er at blive mere konkret i forhold til, hvad der så skal produceres til haven og hvornår. Mange planter, fx til drivhuset, skal sås allerede her i februar, og så er det om at komme i gang. Der skal bestilles nye frø, laves papirpotter og forkultiveres i vindueskarmen.

Denne del elsker jeg. Både at finde og bestille frø på diverse hjemmesider og derefter at få fingrene i jorden, når jeg begynder at plante i små papirpotter. Alt venter forude, og der er plads til store forventninger og drømme.

Sådan gør jeg:

 1. Kigger i havebøger og blade, bl.a. Isabellas og Haven
 2. Læser blogs og hjemmesider
 3. Samler visuel inspiration på Pinterest
 4. Laver tegninger over haven
 5. Bestiller frø til både drivhus, køkkenhave og prydhave
 6. Forkultiverer i små potter i alle husets vindueskarme

Bestilling af frø

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

1 Kommentar

 • Avatar
  Svar Tim Skovrup 26. februar 2017 kl. 17:36

  spændende indlæg :), og bruger vinteren næsten på det samme som dig 🙂
  prøv at se min haveblog ??
  http://timskovrup.blogspot.dk/

 • Skriv en kommentar