Dette grønkålsrugbrød med øl og hasselnødder er sådan et, du kan begynde på om morgenen og spise til frokost samme dag. Det er et rugbrød, du bager uden surdej, for her er det nemlig øllet, der sætter gang i gæringen. Samtidig giver øllet en dejlig smag til brødet.
Efterårsrugbrød
Grønkålsrugbrød med øl og hasselnødder er et rigtigt efterårsrugbrød med masser af smag, kerner og nødder. Det kan bages på en dag og er både sundt og lækkert. Og så er der jo bare de3nne der store fornøjelse ved at bage selv og spise sit eget friskbagte brød.
Først og fremmest så smager rugbrødet simpelthen fantastisk. Jeg er selv ret vild med meget groft rugbrød, og jeg synes, det bliver ekstralækkert med grønkålen og de hele hasselnødder. Det er et rigtigt efterårs- og vinterrugbrød, som smager lige godt med paté eller ost. Eller bare smør for den sags skyld.
Dejen rækker til enten to mindre rugbrød eller et stort. Du kan også dele dejen op, så du får et pænt stort rugbrød og 6 minirugbrød, som du bager i en muffinform. Vær opmærksom på, at det hele rugbrød og minirugbrødene vil have forskellige bagetider.
Opskrift på grønkålsrugbrød med øl og hasselnødder
Opskriften på det dejlige rugbrød finder du lige nedenfor. Jeg bruger en røremaskine til at røre dejen sammen på, men du kan også bruge en håndmikser med dejkroge til at røre rugbrødet sammen.
Har du grønkål i haven, er det selvfølgelig en vidunderlig måde at anvende det på. Dyrker du ikke selv grønkål, kan du enten købe hele blade eller grønkål, der er hakket i mindre stykker (og nogle gange endda vasket og klar til brug) i dit lokale supermarked.
Får du lyst til at lave mere med grønkål, så tjek gerne mine mange andre grønkålsopskrifter og find inspiration til dit næste køkkenprojekt:
Grønne pølsehorn – med grønkål og spanskinspirerede pølser
Stærk grønkålssuppe med chilimandler
Rød spidskålssalat med grønkål
Se alle opskrifter med grønkål
Grønkålsrugbrød
Equipment
- 1 rugbrødsform
- 1 muffinform
Ingredienser
- 200 g knækkede rugkerner
- 3 dl vand
- 2,5 dl kærnemælk
- 1 flaske hvidtøl (33 cl)
- 25 g gær
- 20 g salt
- 75 g frisk grønkål uden stængler
- 450 g groft rugmel
- 200 g hvedemel
- 100 g hasselnødder
- 100 g græskarkerner
- 50 g hørfrø
- 2 spsk chiafrø
Sådan gør du
- Start med at skylle grønkålen i koldt vand og hak den meget fint. Hvis du bruger hel grønkål, skal du sørge for at fjerne stænglerne, inden du vejer grønkålen af.
- Kog rugkernerne et par minutter i vandet. Tag dem af varmen og hæld massen i en skål sammen med kærnemælk og hvidtøl.
- Rør gæren i.
- Hæld nu den finthakkede grønkål i sammen med salt, hasselnødder, græskarkerner og hørfrø. Rør et minuts tid, så kernerne fordeler sig.
- Bland rugmelet og lidt af hvedemelet i og rør dejen lidt kraftigere (ved mellem hastighed) i ca. 5 minutter.
- Bland resten af hvedemelet i lidt efter lidt, mens du rører ved lav hastighed igen.
- Hæld dejen i en smurt eller bagepapirsbeklædt brødform og drys med chiafrø. Hvis du laver både rugbrød og minirugbrød, skal du tage ca. 1/4 fra til de små brød. Hæld den sidste del af dejen i en muffinform med plads til 6 muffins. Huske at smøre formen først.
- Lad nu dejen hæve i 2 timer ved stuetemperatur – gælder både rugbrød og minirugbrød.
- Bag rugbrødet ved 180 grader i 1 1/2 time. Rugbrødsbollerne bager du i 30 minutter – også ved 180 grader.