Rugbrød

Grønkålsrugbrød med øl og hasselnødder

GrønkålsrugbrødDette grønkålsrugbrød med øl og hasselnødder er sådan et, du kan begynde på om morgenen og spise til frokost samme dag. Det er et rugbrød, du bager uden surdej, for her er det nemlig øllet, der sætter gang i gæringen. Samtidig giver øllet en dejlig smag til brødet.

Først og fremmest så smager rugbrødet simpelthen fantastisk. Jeg er selv ret vild med meget groft rugbrød, og jeg synes, det bliver ekstralækkert med grønkålen og de hele hasselnødder. Det er et rigtigt vinterrugbrød, som smager lige godt med paté eller ost. Eller bare smør for den sags skyld.

Dejen rækker til enten to mindre rugbrød eller et stort. Du kan også dele dejen op, så du får et pænt stort rugbrød og 6 minirugbrød, som du bager i en muffinform.

Rugbrød med grønkål og hasselnødder

Opskrift på grønkålsrugbrød med øl og hasselnødder

  • 200 g knækkede rugkerner
  • 3 dl vand
  • 2 1/2 dl kærnemælk
  • 1 flaske hvidtøl (33 cl)
  • 25 g gær
  • 20 g salt
  • 75 g frisk grønkål (uden stængler)
  • 450 g groft rugmel
  • 200 g hvedemel
  • 100 g hasselnødder
  • 100 g græskarkerner
  • 50 g hørfrø
  • 2 spsk chiafrø

Jeg laver rugbrødet på røremaskine, men du kan også røre dejen sammen med en håndmikser med dejkroge.

Start med at skylle grønkålen i koldt vand og hak den meget fint. Hvis du bruger hel grønkål, skal du sørge for at fjerne stænglerne, inden du vejer grønkålen af.

Kog rugkernerne et par minutter i vandet. Tag dem af varmen og hæld massen i en skål sammen med kærnemælk og hvidtøl.

Rør gæren i.

Hæld nu den finthakkede grønkål i sammen med salt, hasselnødder, græskarkerner og hørfrø. Rør et minuts tid, så kernerne fordeler sig.

Bland rugmelet og lidt af hvedemelet i og rør dejen lidt kraftigere (ved mellem hastighed) i ca. 5 minutter.

Bland resten af hvedemelet i lidt efter lidt, mens du rører ved lav hastighed igen.

Hæld dejen i en smurt eller bagepapirsbeklædt brødform og drys med chiafrø. Hvis du laver både rugbrød og minirugbrød, skal du tage ca. 1/4 fra til de små brød. Hæld den sidste del af dejen i en muffinform med plads til 6 muffins. Huske at smøre formen først.

Lad nu dejen hæve i 2 timer ved stuetemperatur – gælder både rugbrød og minirugbrød.

Bag rugbrødet ved 180 grader i 1 1/2 time.

Rugbrødsbollerne bager du 30 minutter – også ved 180 grader.

Rigtig god fornøjelse med bagningen af det lækre grønkålsrugbrød med øl og hasselnødder.

Rugbrød i skiver

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar