En risotto er en god ret at lune sig på i de kolde måneder, og så smager den italienske ret jo bare fantastisk. Den er bygget op på fond, hvidvin og gode krydderurter, og derfor er risotto en virkelig smagfuld ret.
Denne opskrift på risotto er baseret på vinterens råvarer og særligt gule beder og de farvede gulerødder som typisk er fremme i januar og februar. Selleri er sammen med citron med til at give retten en modvægt til de mere søde rødder. Og hvis du bruger rødløg og lilla gulerødder, bliver risottoen fint lyserød.
Opskrift på risotto med gule beder og farvede rødder
Grundopskrift:
- 7-8 dl hønsefond
- 1 spsk olienolie
- 1 spsk smør
- 1 rødløg
- 300 g risottoris
- 1 dl tør hvidvin
Fyld:
- 1 stor gul bede eller to små
- 3-4 gulerødder i forskellige farver: hvid, gul, lilla
- et stykke selleri på ca. 150 g
- 1 spsk. smør eller olie til stegning
- 1 liter hønsefond
- 1 dl friskrevet parmesanost
- 1 spsk. smør
- masser af frisk rosmarin
- saft af en frisk citron
- salt og peber
Begynd med at sætte hønsefonden over at koge i en gryde.
Så snitter du rødløget og svitser det i smør og olie i en god, tykbundet gryde. Løget skal ikke tage farve, men blot blive blødt og mør.
Skru op for varmen og tilsæt nu risottorisene under kraftig omrøring, uden det brænder på. Hæld en dl hvidvin på, mens du stadig rører kraftigt. Hvidvinen skal fordampe, så alkoholsmagen forsvinder og i stedet efterlader en mildere smag.
Når hvidvinen er blevet absorberet af risene, skruer du lidt ned for varmen igen, og så tilsætter du den første portion fond. Det gør du ved at bruge en opøserske fra din gryde med kogende hønsefond ved siden af.
Herfra gælder det, at du hele tiden lader risene absorbere fonden, inden du tilsætter den næste skefuld. Sådan fortsætter du altså med at tilsætter mere og mere fond, mens du rører rundt i gryden. Det tager ca. 14 – 18 minutter al efter, hvilken type risottoris, du bruger, til risene er kogt møre, men al dente på denne måde. Du skal stoppe, inden de koger ud og holde godt øje, for det hele sker lige til sidst.
Tag risene af og hæld dem evt. op i en skål, så du stopper processen og de ikke bliver kogt al for møre.
Så starter næste omgang af tilberedningen
Igen koger du en hønsefond op.
Så skræller og snitter du rodfrugterne i små stykker, som du svitser i smør eller olie. Så hælder du ca halvdelen af din hønsefond på og tilsætter risene. Nu koger du risottoen på samme måde som før, hvor du tilsætter en skefuld, hver gang fonden er kogt væk. Dette gør du, indtil risene er kogt møre. Pas på de ikke koger ud for dig.
Når risene er møre, tilsætter du lidt ekstra fond, for det er meningen, at retten skal være let flydende og ikke alt for kompakt. Måske har du fond til over, måske bruger du det hele.
Så tilsætter du revet parmesan og krydderurter, smager til med citronsaft salt og peber, og så er din risotto med gulebeder og farvede rødder klar til servering.
Velbekomme og god fornøjelse!