Menu
Haven året rundt

Sådan formerer du pelargonier

Sådan formerer du pelargonier

Stiklinger af pelargonier kan blive til de smukkeste planter. Her får du en guide til, hvordan du nemt formerer dine pelargonier selv. Du kan formere dine pelargonier løbende hele sommerhalvåret, og det er en stor fornøjelse at skabe sine egne planter.

En nem plante at formere

Pelargonien er en virkelig nem plante at formere, da den hurtigt danner nye rødder og etablerer sig. Og der er nu ikke noget som glæden ved at få en plante til at slå rod.

Allerede i marts måned begynder pelargonien at lave nye grønne skud, og så kan du begynde at stiklingeformere. Faktisk kan du stiklingeformere gennem hele vækstsæsonen fra marts til august, og du kan dermed skabe virkelig mange planter på en sæson.

Pelargonier kan overvintre, og du kan derfor have planterne i årevis. Hvis de begynder at blive for grimme og ranglede, laver du blot nye stiklinger af planten og smider den gamle ud.

Formering af pelargonier

Sådan formerer du pelargonier med stiklinger

  1. Klip stiklinger af din pelargonie lige over et bladpar.
  2. Fjern de nederste blade, så du får en bar stængel til at komme i jorden.
  3. Hvis der er en blomst på vej, skal du også fjerne den. Planten skal bruge sine kræfter på at danne et rodnet og ikke på at sætte blomster.
  4. Sæt stiklingen i en lille potte med priklemuld og tryk let til, så jorden slutter til omkring stænglen. Du kan sagtens sætte flere stiklinger i en potte – jeg foretrækker dog, at hver stikling har sin egen potte, som den får lov at vokse i.
  5. Hold jorden fugtig hele tiden, og stil stiklingen et lyst sted uden direkte sol. Pelargoniestiklinger kan godt lide varme, så hvis de kan få lov at stå et sted, hvor der er en anelse varme i underlaget, fx gulvvarme (men ikke overdrevet varmt), etablerer de hurtigt et rodnet.
  6. Efter et par uger har stiklingen sat rod. Når planten begynder at vokse, planter du den over i en større potte og giver den ny muld.

Sådan formerer du pelargonierSådan formerer du pelargonier

Pasning og pleje af pelargonien

Jeg er helt tosset med pelargonier og har massevis af dem. Pelargonier er ikke særlig vilde med regn – så visner de fine blomster, og de bliver trælse at kigge på. Derfor sætter jeg altid mine pelargonier under et halvtag eller i læ op ad en mur, selv om det er fristende at placere dem alle mulige steder på terrassen, fordi de er så yndige og romantiske at kigge på.

Vanding

Pelargonien kan godt tåle at tørre ud, men vil gerne have vand regelmæssigt, hvilket stort set vil sige hver dag uanset om de står ude eller inde eller i væksthuset. Når jorden i overfladen er tør, skal du vande. Sørg også for at plante dine pelargonier i potter, hvor vandet kan løbe fra, så jorden ikke bliver for våd, hvis du kommer til at give dem lidt for meget vand. Jeg kommer altid lecasten i bunden af potten og planter så vidt muligt i potter med et lille hul i bunden.

Pasning af pelargonier

Lys, varme og gødning

Pelargonier elsker lys og varme, så sætter de flest blomster. Placer dine pelargonier lyst og lunt og gerne i læ, hvis de står udenfor. Sørg for at pille alle de visne blomster og blade af løbende, så du er sikker på, at de hele tiden sætter nye blomster.

Hvis du vil sikre dig store og flotte blomster på pelargonierne hele sommeren, skal du gøde planterne i vækstsæsonen fra marts til august.

Sådan formerer du pelargonier

Overvintring

Om vinteren skal pelargonien overvintre frostfrit og gerne et lyst og forholdsvist køligt sted. I løbet af vinteren vil planten blive høj og ranglet, fordi den vokser efter lyset, og derfor er det rigtig godt at klippe den ned i foråret og bruge alle afklippede til at stiklingeformere nye planter.

I foråret skal du selvfølgelig også sikre dig, at det er frostfrit uden for, inden du sætter dine planter ud. Væn dem eventuelt til det nye miljø ved at sætte dem ud om dagen og ind om natten det første stykke tid.

Sådan formerer du pelargonier

Beskæring og omplantning

Om foråret beskærer du derfor dine pelargonier, så de igen bliver fyldige og tætte, giver den frisk jord og gødning og måske en ny og større potte.

Når du beskærer din pelargonie, skal du gøre det lige over et led, hvor planten så efterfølgende vil sætte nye skud.

Kig godt på planten, når du beskærer den, så du former den flot, og vær opmærksom på, at hvis du beskærer den meget, vil den tage længere tid om at komme i blomst.

Beskæring af pelargonier

Den mest romantiske plante

Pelargonier findes i et utal af sorter og arter, så der er næsten plante til hver en smag. Jeg tror, at rigtig mange er vilde med den populære sart lyserøde Dronning Ingrid pelargonie og med rette. Det er virkelig en smuk og romantisk plante, som både har et udtryk af gammel bondeidyl og moderne boligindretning.

Er du vild med planten, så lav en masse af dem ved at følge guiden til stiklingeformering af pelargonier. Man kan næsten ikke få nok af den smukke plante.

Dronning Ingrid pelargonieSådan formerer du pelargonier

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar