Haven året rundt

Haven i marts

Haven i martsForåret er på vej, og der er masser at lave i haven i marts. MASSER! Marts er den måned, hvor det hele bryder frem, hvor der skal ryddes op og gøres rent og gøres klar. For festen er lige om hjørnet.

Fjern ukrudt og klip ned

Fjern ukrudt, fjern ukrudt, fjern ukrudt!

Vi oplever hvert år, at hvis vi er tidligt ude i foråret og fjerne ukrudt og lægger en stor indsats i det, ja så har vi meget nemmere ved at holde haven resten af året, uden ukrudtet overvælder os helt. Det gør det altid på et eller andet tidspunkt, men hvis vi ikke har været tidligt i haven, så er det meget svært for os at følge med, når det først rigtigt går i gang. Det er også meget lettere at fjerne den tidlige ukrudt og så er der den store fordel, at det ikke har nået at sætte frø.

Samtidig klipper vi ned og former. Alle stauder klippes ned, og alt det viste fjernes. Vildskud fra træer og buske skal væk, og sommerfuglebusken og nogle at de storblomstrende klematis skal beskæres. Nogle gamle klipper vi endda lidt hæk, og så er der et stort arbejde med at binde vores mange klatreroser pænt op igen. De vokser sig jo større og større for hvert år.

Nedenfor finder du en oversigt over gøremål og alle de ting, du kan foretage dig i haven allerede i marts.

God arbejdslyst!

Gøremål i haven i marts

Gøremål i haven i marts

 • Plant krukker til med forårsblomster, så der er nektar til de første insekter og overvintrede sommerfugle
 • Sæt kartofler til forspiring i æggebakker et lyst og køligt sted
 • Læg overvintrede eller nyindkøbte dahliaknolde til forspiring i store urtepotter med krukkemuld og stil dem frostfrit
 • Så sommerblomster og grøntsager i bakker og stil dem til forspiring i vindueskarmen
 • Gør hovedrent i drivhuset
 • Forårsbeskær dine buske, så du fjerner de ældste grene og grene, der går på tværs af busken. Det drejer sig mest om mommerfuglebusken, hypericum, perikon, caryopteris, blåskæg og ceanoithus. De stedsegrønne, bladbærende buske beskæres først i efteråret – med mindre de trænger til en virkelig kraftig beskæring.

Du kan også stadig dele stauder, hvis ikke du blev helt færdig med dette arbejde i efteråret. Og selv om jorden er våd og tung lige nu, så skal du alligevel huske at vande hver eneste plante, så jorden falder godt til ned om rødderne.

Haven i marts

Klatreplanter

Nogle kan forårsbeskæres netop nu og andre skal bindes op. Det kan være lidt svært at finde rundt i, hvad man skal beskære, og hvad man ikke skal beskære, men er en lille liste over, hvad du skal gøre ved dine klatreplanter i marts:

 • Storblomstrende klematis, som blomstrer på nye skud, kan klippes ned til ca. 1/2 meter over jorden, så de ikke vokser sig for store og blomsterne kommer alt for højt op.
 • Staudeklematis kan beskæres ned til 10-15 cm over jorden, hvis de er bare forneden.
 • Kaprifolierne kan klippes til og tæmmes, hvis de har brug for det. Måske trænger de til at blive bundet lidt op.
 • Klatreroser skal bindes op, og i midten af april kan de beskæres i form, hvis de trænger til det.
 • Vinen – hvis pasning og pleje er meget omdiskuteret – kan trimmes nu.

Klip stauder ned i marts

Hvad kan du lave i haven

 • Klip stauderne ned og fjern alt det visne fra staudebedet
 • Gød græsplænen og riv den for mos
 • Hak og riv køkkenhaven og gentag efter en uge eller to, når nyt frøukrudt spirer frem
 • Plant hæk – hvis du ikke nåede det i efteråret
 • Nip, hak og fjern spirende ukrudt mellem fliser og i bede

Det kan være svært at følge med, fordi der er så meget, der skal laves i haven netop nu, men husk, at havearbejde er ikke arbejde, men blot ren nydelse. Din have ser ud, som du synes, og ikke som andre synes. Haven handler om afslapning og meditation, skaberværk og æstetik. Og hvis man glemmer at nyde det eller sætter urealistiske mål for havens udseende, så er det slet ikke al slider værd.

Haven i martsHaven i marts

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar