Denne blomstrende salat med hornvioler og bøgeblade er udelukkende lavet af grønt fra haven i april. Salaten er smækfuld af smag, ser enormt indbydende ud og er lavet på ingen tid.
Salat med farver
I min verden slår blomstrende salater alt. Og der er ikke nogen større tilfredsstillelse end at lave en salat baseret udelukkende på de råvarer, man kan finde i haven og naturen lige nu. I denne salat er der både ramsløgblomster, mælkebøtteblomsterblade, hornvioler og bellis – alle spiselige blomster, som gør salaten virkelig smuk. Og smuk mad får man lyst til at spise.
Udover blomsterne er der grønne farver i alle nuancer lige fra de spæde helt lysegrønne, ja nærmest selvlysende, bøgeblade til lodden mørk mynte, klare grønne skvalderkålsskud og græsgrønt purløg.
Salat med smag
Og så er der smagen. Salaten består både af blade, grønne skud, krydderurter og rucolasalat (som sår sig selv i vores bed og derfor kommer tidligt hvert år).
Tilsammen giver de grønne blade en masse smag til salaten, både milde, stærke og bitre. Nogle smage er udpræget karakteristiske som mynte og persille, mens bøgebladene tilfører en mild forårssmag til salaten. Jeg er selv helt tosset med kombinationen.
Som dressing til salaten har jeg her lavet en nem og hurtig yoghurtdressing med mælkebøtteblomstersmag og ramsløg for at fremhæve smagen af forår, men salaten er også god med en olieeddikedressing – gerne lavet på eddike med smag, evt. en kryddereddike med blandede krydderurter eller en skøn mælkebøtteeddike.
Har du ikke det hele i haven, så brug det du har!
Sådan laver du en blomstrende salat
Det grønne:
- en stor håndfuld spæde og fine skvalderkålsskud
- en lille håndfuld fine og ikke for grove mælkebøtteskud
- en lille håndfuld lysegrønne og nyudsprungne bøgeblade
- en håndfuld rucola
- forskellige krydderurter: Persille, mynte, purløg, timian
Blomsterne:
- et par mælkebøtteblomster
- ramsløgblomster
- bellis
- hornvioler
Dressingen:
- 2 dl græsk yoghurt eller lignende
- 2 spsk sød sennep
- 2 spsk mælkebøtteblomstereddike eller en anden smagfuld eddike
- 1 spsk mælkebøttesirup eller en anden sirup
- 5 blade ramsløg
- salt og friskkværnet peber
Skyl de grønne skud, blade, salat og krydderurter og ryst vandet godt af. Nip skvalderkål, mælkebøtter og krydderurter i mindre stykker og rens bøgebladene for tørre dele.
Bland salaten i en smuk skål.
Pynt med de forskellige blomster. Vrid blomsterbladene af mælkebøtterne og drys dem udover salaten. Gør det sammen med de stjerneformede ramsløgblomster.
Bland dressingen ved at røre sød sennep, eddike, sirup i yoghurten. Hak ramsløgene fint og bland i. Smag til med salt og peber og juster evt. smagen med det søde eller sure.
Server den blomstrende salat med det samme, evt. med små ristede stykker rugbrød i eller hakkede nødder eller mandler som knas.
God fornøjelse!