Denne salat med rød spidskål og mormordressing er krydret med både friske ramsløg og ramsløgschips, hvilket giver en fantastisk smag af mild saltet hvidløg til salaten. Samtidigt er der pyntet med ristede græskarkerner, som forstærker det rød-grønne udtryk og giver salaten bid. Den er en salat med umami-smag og som er fyldt med gode sunde råvarer.
Sund og velsmagende salat
Rød spidskålssalat med ramsløg er en forårssalat, som bare er fuld af smag og proppet med gode sunde råvarer. Den røde spidskål snittes fint og vendes i mormordressing sammen med friskskåret ramsløg og bredbladet persille. Henover drysses med ristede græskarkerner og knuste ramsløgschips.
Fløden, græskarkernerne med den nøddeagtige smag og de saltede ramsløgchip bidrager alle med at tilføre salaten en umami-smag. Og umami er noget, vi mennesker godt kan lide, og som kan få os til at spise bitre grønne grøntsager og kål.
I stedet for ramsløgchips kan også bruges mælkebøttechips og senere på året rodfrugtchips, mens græskarkernerne kan erstattes af ristede nødder eller fx ristede solsikkefrø. Og den røde spidskål kan selvfølgelig til enhver tid erstattes af almindelig grøn spidskål – så får man dog ikke den smukke farvekombi i salaten.
Det er en salat, som både er smuk, fyldig, velsmagende og sund på samme tid. Og det er da ikke sådan lige at kimse af. Salaten er god at servere til kødretter eller fx flødekogte kartofler med ramsløgpesto. Men det er også en salat, der fungerer godt som frokostsalat – både hjemme og som madpakke.
Læs mere om indsamling af ramsløg og forvekslingsmuligheder
Opskrift på rød spidskålssalat med ramsløg
Du finder opskriften på den smukke rød-grønne salat lige her under. Husk at lave ramsløgschips først, så du kan knuse dem henover salaten. De tager kun 10-15 minutter at lave, og det meste af tiden er de i ovnen. Vær opmærksom på, at du først skal komme ramsløgschipsene på salaten lige før servering, da de vil blive bløde, hvis de står for længe. De smager også dog godt i salaten, selv om de bliver bløde.
Du finder opskriften på ramsløgchips her.
Har du lyst til at lave flere lækre ting med ramsløg, så tjek også gerne min store samling af opskrifter med ramsløg. Her er et lille udvalg til inspiration:
Se hele samlingen af opskrifter med ramsløg
Rød spidskålssalat med ramsløg
Ingredienser
- 1 lille rød spidskål – eller et 1/2 stort
- 1/2 dl hakket bredbladet persille
- 1/2 dl hakket friske ramsløgblade
- 1 dl græskarkerner
- 6-8 ramsløgchips
Mormordressing
- ca. 4 spsk hvid eddike
- ca. 3 spsk rørsukker
- 1 dl piskefløde
- havsalt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Salat
- Snit den røde spidskål fint og vend den sammen med hakket persille og ramsløg.
- Rist græskarkernerne let på en tør pande, til de begynder at knitre og blive gyldne. Vend dem ofte og hold godt øje med, at de ikke brænder på.
Mormordressing
- Hæld eddiken i en skål og rør sukkeret ud heri. Hæld derefter fløden i og rør godt rundt.
- Smag på dressingen og juster den evt. med mere eddike, sukker eller fløde. Smag til med salt og peber.
Samling af salaten
- Vend dressingen sammen med spidskål og krydderurter og læg det hele på et serveringsfad eller i en stor skål.
- Drys ristede græskarkerner over og knus til sidst ramsløgchips henover.
- Server med det samme.
Læs også min komplette guide til ramsløg