Chips af ramsløg smager sprødt, saltet og krydret og er en fantastisk delikat måde at bruge sine nyplukkede ramsløg. Du kan lave ramsløgchips blot med lidt havsalt drysset over eller med forskellige frø til at give ekstra smag og bid.
Grønne chips
Ramsløgchips er en slags grønne chips med en saltet smag af hvidløg. Chipsene laves i ovnen ved lave grader og bliver fint sprøde. De nyplukkede blade vendes i lidt olie og drysses med en smule havsalt og lidt friskkværnet peber. Og hvis du vil gøre lidt ekstra ud af det, kan du også drysse forskellige frø på, fx chia, sesam eller nigella.
At lave chips af sine ramsløg er fantastisk af flere grunde. For det første smager chipsene virkelig skønt. De har denne her let krydrede smag af hvidløg samtidigt med, at de er både sprøde og saltede.
For det andet er ramsløgblade utroligt sunde og indeholder langt mere c-vitamin end appelsiner, og derfor er det også en god måde at indtage ramsløgenes mange vitaminer og antioxidanter på.
For det tredje er det jo bare en helt vidunderlig ting at bruge naturens råvarer på bedste vis. Tænk, at man kan gå ud i skoven og indsamle sådan en gave. Vær dog aldrig i tvivl om, at det vitterligt er ramsløg, du plukker – du kan læse mere om ramsløg og forvekslingsmuligheder her.
Læs også min store guide til ramsløg her
Opskrift på ramsløgchips
Lige her under finder du den meget nemme opskrift på, hvordan du laver chips af dine ramsløgblade. Hvis bladene er helt nyplukkede, kan de godt være så friske og spændstige, at de er svære at glatte ud og få til at ligge pænt. Hvis det er tilfældet, kan du lade dem ligge på køkkenbordet en halv time til en time, inden du laver chipsene. Bladene vil falde en smule sammen og miste noget af spændstigheden og vil derfor være nemmere at glatte ud på en bageplade.
Ramsløgchips kan i øvrigt holde sig et stykke tid. Opbevar dem i en kagedåse eller et stort tætsluttende sylteglas.
Søger du inspiration til flere ting, du kan lave med ramsløg, så finder du et hav af ramsløgopskrifter her på Fra haven til maven. Du kan se et lille udvalg her:
Se alle opskrifter med ramsløg
Ramsløgchips
Ingredienser
- 1-2 håndfulde ramsløgblade
- olivenolie
- havsalt eller flagesalt
- friskkværnet peber
- evt. chiafrø
- evt. sesamfrø
- evt. nigellafrø
Sådan gør du
- Skyl ramsløgbladene godt og dup dem tørre med et viskestykke.
- Tænd ovnen på 125 grader varmluft og snit det nederste af stænglen af hvert ramsløgblad – evt. en lille smule op i bladet, så du får det tykkeste stængel væk.
- Kom bladene i en skål og hæld en lille smule olienolie i. Der skal kun lige nok i, til at alle bladene kan blive "smurt ind" i olien, når du vender dem rundt med hænderne. Sørg for at alle blade er dækkede med et ganske tynd lag olie.
- Læg bladene enkeltvis og gerne udglattede på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med en lillebitte smule havsalt og lidt friskkværnet peber og drys derefter de frø på, som du ønsker.
- Bag bladene i ovnen i ca. 8-10 minutter. Hold godt øje med dem. De kan hurtigt blive mørke til sidst.
- Tag dem ud af ovnen, når de er helt sprøde og læg det på et stykke køkkenrulle. Server med det samme eller opbevar dem et par dage i en tætsluttende dåse eller et sylteglas.