En klassisk waldorfsalat hører til retter med vildt, stegt kød, gås og and og er en skøn, frisk og lækker salat, der komplimenterer kødretter godt. Salaten består af sprøde æbler og skiver af blegselleri, søde vindruer, fede valnødder – alt sammen vendt i en cremet syrlig dressing.
Sprød, sød, fed og syrlig
En waldorfsalat er en elsket klassiker på middagsbordet. Det søde bid fra æbler og druer sammen med den friske sprødhed fra selleri giver waldorfsalaten en karakteristisk balance, som understreges af valnøddernes fedme og dressingens syrlighed. Waldorfsalatens enkelhed er dens styrke, og det er selve kombinationen af forskellige teksturer og smagsnuancer, der gør, at salaten er blevet en klassiker.
Salaten smager vidunderligt til en bred vifte af særligt efterårs- og vintermåltider. Den er som skabt til at ledsage retter som kalvesteg stegt som vildt, gammeldags oksesteg eller en saftigt stegt kylling. Med sin friske karakter er salaten også en skøn frokostret, især når den toppes med en håndfuld grillede kyllingestrimler eller måske nogle saftige rejer.
En gammel salat
Waldorfsalaten er i øvrigt en gammel salat, der stammer fra The Waldorf Astoria Hotel i New York. Her blev den blev skabt af restauratøren Oscar Tschirky – senere kendt som “Oscar of the Waldorf” – allerede i 1893 og bestod oprindeligt af tern af rodselleri og æble i mayonnaisedressing.
Salaten blev hurtigt en meget populær ret og serveres stadig på hotellet den dag i dag. Senere blev der tilføjet valnødder, og i dag findes retten i utallige varianter verden over, nogle med kylling og andre med ost. I Danmark tilføjer vi vindruer.
Opskrift på waldorfsalat
Opskriften på den klassiske salat består af ganske få ingredienser og er utrolig nem at lave. Og den kan sagtens laves i god tid inden servering. Brug gerne sprøde æbler, så salaten får mere bid. De må også gerne have en vis syrlighed.
Får du lyst til at lave flere retter med æbler, så kan det være, du vil finde inspiration i nogle af mine mange andre æbleopskrifter. Her er et lille udvalg:
Spidskålssalat med æble og peanutdressing
Verdens bedste æblekage med brombærkompot
Waldorfsalat
Ingredienser
- 3 stilke blegselleri (ca. 100 g)
- 2 små sprøde æbler
- 200 g vindruer
- 75 g valnødder
Dressing
- 0,5 dl mayonnaise
- 1,5 dl creme fraiche
- 1-2 spsk honning eller flormelis
- lidt citronsaft
- salt og peber
Pynt
- friske blade fra blegselleri eller bredbladet persille
- vindruer
- 1 håndfuld hele valnødder
Sådan gør du
- Skyl og rens blegselleri, æbler og vindruer.
- Snit blegselleri i fine skiver.
- Fjern kernehus, blomst og stilk på æblerne og snit dem i fine tern.
- Er vindruerne store, skæres de halve, og hvis der er sten i, fjernes de.
- Hak valnødderne i grove stykker, men gem nogle hele som pynt til sidst.
Dressing
- Rør mayonnaise sammen med crem fraiche og sød med enten honning eller flormelis. Smag til med lidt citronsaft, salt og peber.
- Vend blegselleri, æbler, vindruer og grofthakkede valnødder i dressingen, men hold lidt vindruer tilbage til at pynte med.
- Pynt med vindruer, hele valnødder og evt. de friske blade fra blegselleri eller bredbladet persille.