Denne chili-tomatchutney er simpelthen så lækker og virkelig nem at lave. Har du masser af tomater og lidt chili i drivhuset, er det helt oplagt at lave denne skønne chutney, hvor tomat og chili får lov til at fylde det hele.
Brug høsten fra drivhuset
Chili-tomatchutney giver virkelig mening at lave, hvis dit drivhus bugner af tomater. Og chili, selvfølgelig, selv om chili optræder i mindre mængder end tomater i denne chutney. Der er dog lige nok chili til, at chutneyen får både bid og kant. Og du bestemmer selv, hvor meget chili, der skal i.
Chutneyen er noget at det nemmeste at lave, og så smager den bare virkelig, virkelig skønt. Den hæver en gryderet til nye højder, giver din burger masser af god smag og så kan den spises på smørrebrød, i sandwich, til kødretter, til karryretter og meget mere. Det er faktisk en chutney til det hele.
Masser af tomater
Chutney er i hovedtræk frugt, der koges ind med sukker, eddike og krydderier. Tomaterne udgør således frugten i denne chutney, og du kan bruge lige præcis de tomater, du har til rådighed. Og det er jo helt genialt, hvis tomathøsten fra drivhus eller friland er stor.
Bruger du store tomater med groft skind, er det en god idé at skolde tomaterne først og rive skindet af, da det ikke vil være behageligt at spise i chutneyen. Bruger du små fine tomater, som fx blommetomater, cherrytomater eller ribstomater, behøver du ikke at tage skindet af.

Opskrift på chili-tomatchutney
Opskriften på den dejlig chutney er ganske nem. I virkeligheden kommer man mere eller mindre det hele i gryden på én gang, bringer gryden i kog og lader chutneyen småsimre, indtil den er kogt ind og har den rette konsistens. Så smager man den til og fylder den på glas. Meget nemt.
I opskriften anvendes der både sorte og gule sennepskorn, som lige bliver ristet på en pande først, så smagsstofferne kommer bedre til sin ret. Har du ikke sorte sennepsfrø, kan du nemt erstatte dem med gule. Og det samme gælder krydderier: Kom de krydderier i, som du bedst kan lide. Og prøv dig gerne frem.
Har du en overflod af tomater, så tjek endelig også mine mange andre tomateropskrifter for inspiration:
Se alle opskrifter med tomater


Chili-tomatchutney
Ingredienser
- 1 kg tomater
- 1 spsk gule sennepsfrø
- 1 spsk sorte sennepsfrø
- 1-2 hele friske chilier (hvor stærke er op til dig)
- 2 mellem løg
- 2 fed hvidløg
- 100 g sukker
- 1 dl æblecidereddike
- 2 tsk stødt koriander (eller de krydderier, du godt kan lide)
- salt og peber
Sådan gør du
- Hvis du anvender store tomater: Kom tomaterne i en gryde eller et fad og overhæld dem med kogende vand. Pil skindet af dem.
- Skær tomaterne i mindre tern.
- Rist sennepsfrø på en lille pande ved middel varme, til de begynder at springe på panden.
- Hak løg og hvidløg fint og snit chili fint.
- Kom tomattern, løg, hvidløg, chili, ristede sennepsfrø, sukker, æblecidereddike og krydderier i en gryde og bring den i kog.
- Lad chutneyen stå og småsimre uden låg i ca. 40 minutter, til den er kogt ind og har en god konsistens. Den må hverken være for sjappet eller for tør. Rør jævnligt i chutneyen, så den ikke brænder på.
- Smag chutneyen til. Måske skal den have mere chili eller sukker, krydderier eller salt og peber.
- Hæld chutneyen på rene skoldede og atamonskyllede glas. Sæt låg på med det samme og vend dem gerne på hovedet, så låget suger sig fast og der dannes vakuum.
- Opbevar på køl.