Kompot

Rønnebærkompot

Rønnebærkompot med æblerRønnebærkompot med æbler er en lille lækker delikatesse, som du hurtigt kan lave, og som smager helt fantastisk til ost, middagsretter eller fx til tapas. Og så er det altså en smuk lille sag.

Rønnebær er efterår

Lige nu ser vi rønnebærrene hænge røde og lysende overalt i haver og hegn. Det er et pragtfuld syn. Efteråret er over os, og naturen viser sin smukkeste side. Jeg er totalt forelsket i efterår, og det er uden tvivl min yndlingsårstid: Lune hjemmestrikkede sweatre, simremad, hjemmebag, kaffe, te og stearinlys. Ild i pejsen og HYGGE!

Det er skønt at gå en tur i efterårsvejret – uanset om det rusker og regner eller er et pragtfuldt solskin. Og, når du alligevel er ude at gå, så tag en pose og en lille saks med og klip nogle rønnebær af fra træerne i hegnet, med mindre du altså er så heldig, at du har et rønnebærtræ i haven og er villig til at “stjæle” de smukke røde bær fra det.

Rønnebær kan omsættes til mange lækre ting i køkkenet, bl.a. rønnebærgelé, syltede rønnebær, rønnebærsnaps, kompot og som smagsgiver i sammenkogte retter. Og sikkert meget mere.

Det er sjovt og spændende at lege med, og det handler bare om at prøve sig frem. Det eneste, man skal huske på, er, at rønnebær er sure og meget, meget bitre. Derfor bruges rønnebær i små koncentrationer, men har man lært at sætte pris på de bitre smage i maden, så er rønnebær i den grad en delikatesse.

Vær også opmærksom på, at rønnebær indeholder en smule gift og derfor aldrig må spises rå.

Rønnebærkompot med æbler

Opskrift på rønnebærkompot med æbler

  • 50 g friskplukkede rønnebær
  • 1 stort løg
  • 6 mindre æbler eller tre store – gerne madæbler fra haven (jeg bruger det lille syrlige red love-æble, som er helt rødt – også indeni)
  • en sjat vand
  • 100 g sukker
  • salt

Nip rønnebærrene af stilkene og skyl dem godt.

Skyl æblerne og pil løget. Skær begge dele i store tern.

Læg rønnebær, æble- og løgtern i en lille gryde med en sjat vand og varm det hele op under låg. Lad det stå og småsimre et kvarters tid, indtil det hele er kogt ud.

Tilsæt sukker og kog lidt videre ved svag varme. Nu vil kompotten begynde at samle sig, og når du synes, den har den rette konsistens og struktur, smager du til med salt og slukker for varmen.

Opbevar din kompot på glas i køleskabet. Her holder den sig fint i 2-3 uger.

God fornøjelse!

Rønnebærkompot med æbler

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar