Kryddersnaps

Rønnebærsnaps – kryddersnaps lavet på rønnebær

Hjemmelavet rønnebærsnapsDet er en fornøjelse at lave sin egen kryddersnaps, og det gælder også rønnebærsnaps, uanset om rønnebærrene kommer fra haven eller fra naturen. Rønnebær er delikate, og det samme er snapsen.

Sure rønnebær

Jo, rønnebær er sure, bitre og bedske. De skal have en smule frost – lige som slåen og hvidtjørnebær – for at kunne bruges. Så bliver de en anelse sødere og lidt mere medgørlige. Og frosten fremmer samtidig bærrenes smag.

Du kan vente med at plukke rønnebærrene til den første nattefrost har været, eller du kan plukke rønnebærrene, nippe dem og lægge dem i fryseren et par dage.

Hvis du venter med at plukke bærrene, til frosten har været der, kommer du i skarp konkurrence med fuglene, som venter på det samme. Og de er hurtige.

Jeg plukker, mens rønnebærrene strutter, og inden de begynder at blive alt for tørre, og så putter jeg dem i fryseren, indtil jeg er klar til at lave min snaps.

Ikke fordi det tager særlig lang tid at lave rønnebærsnaps, når først rønnebærrene er plukket og nippet. Det tager et par minutter her og et par minutter der, og vupti, så har du den dejligste rønnebærsnaps. Rønnebær kender du jo sikkert fra Gammel Dansk, hvor netop dette bær er en af hovedingredienserne.

Lav din egen rønnebærsnaps

Opskrift på hjemmelavet rønnebærsnaps (1/2 flaske)

  • 2,5 dl rønnebær, som har fået frost
  • 1/2 flaske klar og smagsneutral snaps, fx klar Brøndum (35 cl)
  • evt. lidt flydende honning til at søde snapsen en anelse med

Pluk, skyl og nip rønnebærrene. Hvis ikke de allerde har fået frost, skal du komme dem en tur i fryseren et par dage.

Hæld bærrene i en glaskrukke med låg, det kan være et stort sylteglas eller en flaske med bred hals og låg til.

Hæld snapsen over. Snapsen skal dække bærrene.

Lad snapsen trække i 1 til 4 uger. Smag på den undervejs, for det er vigtigt, at du ender der, hvor du synes snapsen smager godt. Jo længere tid, den trækker, jo flere bitterstoffer vil den indeholde, og derfor snapsen blive mere bitter, jo længere tid den trækker. Vær dog opmærksom på, at smagen vinder ved lagring og derfor forandrer sig.

Filtrer snapsen ved at lade den løbe igennem et kaffefilter i en tragt og ned i en ren flaske. Hvis du synes, at den skal sødes en lille smule, kan du gøre det her, men du kan også vente, til snapsen har lagret.

Stil derefter snapsen mørkt og lad den lagre i mindst 2 måneder og gerne længere. Og huske at smage på den undervejs.

Når du vurderer, at snapsen har den rette smag, er den klar til at drikke. Giv den evt. en lille smule flydende honning, hvis du synes, den er en anelse for bitter. Men noget af bitterheden vil aftage under lagringen.

God fornøjelse!

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar