Det er en fornøjelse at lave sin egen kryddersnaps, og det gælder også rønnebærsnaps, uanset om rønnebærrene kommer fra haven eller fra naturen. Rønnebær er delikate, og det samme er snapsen.
Sure rønnebær
Rønnebærsnaps er en dejlig snaps at lave selv. Jo, rønnebær er sure, bitre og bedske. De skal have en smule frost – lige som slåen og hvidtjørnebær – for at kunne bruges. Så bliver de en anelse sødere og lidt mere medgørlige. Og frosten fremmer samtidig bærrenes smag.
Du kan vente med at plukke rønnebærrene til den første nattefrost har været, eller du kan plukke rønnebærrene, nippe dem og lægge dem i fryseren et par dage.
Hvis du venter med at plukke bærrene, til frosten har været der, kommer du i skarp konkurrence med fuglene, som venter på det samme. Og de er hurtige.
Jeg plukker, mens rønnebærrene strutter, og inden de begynder at blive alt for tørre, og så putter jeg dem i fryseren, indtil jeg er klar til at lave min snaps.
Ikke fordi det tager særlig lang tid at lave rønnebærsnaps, når først rønnebærrene er plukket og nippet. Det tager et par minutter her og et par minutter der, og vupti, så har du den dejligste rønnebærsnaps. Rønnebær kender du jo sikkert fra Gammel Dansk, hvor netop dette bær er en af hovedingredienserne.
Og når nu du alligevel plukker rønnebær, så sørg for at plukke nok til også at kunne lave en dejlig rønnebærgelé og en gang hjemmelavet rønnebærkompot. Det vil du ikke fortryde.

Opskrift på hjemmelavet rønnebærsnaps
Neden for finder du den nemme opskrift på kryddersnaps lavet på rønnebær. Her er det den “rene” udgave, hvor du netop får smagen af rønnebær frem i snapsen. Du kan dog sagen lege med forskellige krydderier og smagsgivere, hvis du har lyst til det. Eller endda blande med et andet bær.
Er du glad for at lave hjemmelavede kryddersnapse, så vil jeg anbefale dig også at kigge på disse opskrifter på snaps, du kan lave i sensommer og efterår:
Æblesnaps med rosmarin og peberkorn
Hyldebærsnaps – en næsten portvinsagtig kryddersnaps
Slåensnaps – kryddersnaps fra naturen
Se alle opskrifter på hjemmelavede kryddersnapse

Rønnebærsnaps
Equipment
- 1 Sylteglas med låg
- 1 glasflaske eller karaffel med låg
Ingredienser
- 2,5 dl rønnebær, som har fået frost
- 3,5 dl klar, smagsneutral snaps, fx klar Brøndum
- evt. lidt flydende honning til at søde snapsen en anelse med
Sådan gør du
- Pluk, skyl og nip rønnebærrene. Hvis ikke de allerde har fået frost, skal du komme dem en tur i fryseren et par dage.
- Hæld bærrene i en glaskrukke med låg – det kan være et stort sylteglas eller en flaske med bred hals og låg til.
- Hæld snapsen over, så den dækker bærrene.
- Lad snapsen trække i 1 til 4 uger. Smag på den undervejs, for det er vigtigt, at du ender der, hvor du synes, snapsen smager godt. Jo længere tid, den trækker, jo flere bitterstoffer vil den indeholde, og derfor snapsen blive mere bitter, jo længere tid den trækker. Vær dog opmærksom på, at smagen vinder ved lagring og derfor forandrer sig.
- Filtrer snapsen ved at lade den løbe igennem et kaffefilter i en tragt og ned i en ren flaske. Hvis du synes, at den skal sødes en lille smule, kan du gøre det her, men du kan også vente, til snapsen har lagret.
- Stil derefter snapsen mørkt og lad den lagre i mindst 2 måneder og gerne længere. Og huske at smage på den undervejs.
- Når du vurderer, at snapsen har den rette smag, er den klar til at drikke. Giv den evt. en lille smule flydende honning, hvis du synes, den er en anelse for bitter. Men noget af bitterheden vil aftage under lagringen.