Brunkål med æblemost og porter er en rigtig vinterret: Sød, smagfuld og mættende. Og så er det en ret, som er både nem og billig at lave – med mad til flere dage.
Brunkål skal være sød og ikke fed
Jeg er vokset op med, at der regelmæssigt blev lavet en ordentlig gryde brunkål, som så blev spist over flere dage. Som barn brød jeg mig på ingen måde om denne gammeldags ret med, som så så trist og slasket ud med kål, der var kogt brun og fed flæsk.
Som voksen elsker jeg brunkål. Det er en mættende ret fuld af smag, som bliver endnu bedre, hvis man tilsætter porter og æblemost og anvender kød, som indeholder knap så meget fedt som det traditionelle brunkålsflæsk.
Vi spiser vores brunkål med et godt og gerne hjemmebagt stykke rugbrød med smør til og så et dejligt glas mørk og sød porter.
Brunkål skal stå og simre i lang tid, hvorved det hele får den fantastisk gode smag. Men faktisk smager retten allerbedst dagen efter, hvor den har fået lov til at stå og trække dagen over, så hvis du på nogen måde har tid og overskud, så tilbered gerne brunkålen dagen før, I skal spise den.
Opskrift på brunkål med æblemost og porter (4-6 personer)
- 1 hvidkålshoved (ca. 1,3 – 1,5 kg)
- 100 g smør
- 100 g sukker
- ca. 500-600 g kød. Du må gerne blande! Fx nakkefilet og et par tykke skiver skinke skåret i tern, kålpølser, medister, chorizo, spoleben, saltet flæsk, ribbensteg eller lignende. Brug gerne rester eller et stykke kød fra fryseren, som du ikke ved, hvordan du skal tilberede. Pølser, skinke, bacon tilfører retten en god saltet smag.
- 100 g bacon
- 1/2 porter
- 2 dl æblemost
- ca. 1 dl bouillon – smag alt efter, hvilket kød du anvender
- 3 tsk. stødt allehånde
- 3 laurbærblade
- frisk timian – gerne en 3-4 kviste, som du kan pille op igen senere, alternativt 1 tsk tørret timian
- salt og friskkværnet peber
- 1 spsk æbleeddike
Tilbehør: Frisk rugbrød, smør og en god grov sennep
Snit hvidkålen fint.
Brun sukkeret langsomt i gryden og kom smørret på. Lad det bruse godt op og kom kålen ned i gryden, mens du rører rundt og kålen langsomt får farve af karamellen.
Skær nakkefilet, eller hvad du vælger at bruge, i store tern og kom kød og bacon i gryden sammen med porter, æblemost og bouillon. Bruger du pølser, skal du først tilsætte dem ca. en halv time før, brunkålen er færdig.
Tilsæt krydderier og krydr med salt og peber.
Bring det hele i kog og lad det stå og simre ved svag varme i ca. 1 1/2 – 2 timer – indtil det hele er godt mørt og væden er kogt næsten væk. Husk at tilsætte pølserne, hvis du bruger dem.
Smag retten til med lidt æbleeddike, salt og peber.
Server med en god grov sennep, frisk rugbrød og et glas porter.
God fornøjelse!