Bag det lækreste kefirbrød, som både smager skønt, er supersprødt og er god mod maven. Kefiren sætter gang i brødets gæringsprocesser, hvilket giver et meget smagfuldt brød.
Kefirbrød er, som navnet siger, lavet på kefir og er et sprødt, knasende, blødt og velsmagende brød. Kefir er fermenteret sødmælk og er utrolig godt for fordøjelsen, da det indeholder en stor mængde bakterier, som er hjælper vores tarmsystem med at fordøje alt det, vi spiser. Samtidig bidrager kefiren til at sætte gang i brødets gæringsprocesser på samme måde, som øl gør.
Resultatet er, at brødet bliver utroligt velsmagende, selv om det er lavet på forholdsvis kort tid. Men du kan også reducere mængden af gær til 5-10 g og lade dejen koldhæve natten over. Gør sådan som det passer bedst med din dag.
Det er et ret nemt brød at bage, og det bliver samtidig utrolig flot, hvis du lader det hæve i en hævekurv. Det er selvfølgelig ikke en nødvendighed, at lade det hæve en en hævekurv, men det giver lige brødet lidt ekstra lækkerhed og får det til at se ekslusivt ud.
Har du ikke kefir i huset, kan du erstatte med kærnemælk – selv om det ikke bliver helt det samme.

Opskrift på kefirbrød
Opskriften på kefirbrød er nem at gå til, og dejen røres sammen på samme måde som de fleste andre deje til gærbrød.
Når dejen skal hæve, er det vigtigt, at den hæver nok, men ikke overhæver. Hvor hurtigt et brød hæver, afhænger af rummets temperatur og luftfugtighed, så derfor er hævetider kun tilnærmelser i opskriften. Kig på dejen og vurder, hvornår det har hævet nok.
Vælger du at koldhæve dejen, skal du sørge for, at dejen varmer op til stuetemperatur, inden du sætter det i ovnen. Tag det derfor ud af køleskabet og lad det hæve færdigt på køkkenbordet et par timer, inden du sætter det i ovnen.
Og hvilket lækkert brød skal du så bage næste gang? Find dit næste brød her og tjek gerne alle opskrifter på lækkert hjemmebagt gærbrød:
Kartoffelgrydebrød med rosmarin

Kefirbrød
Equipment
- 1 hævekurv
Ingredienser
- 3 dl kefir
- 2 dl koldt vand
- 25 g gær
- 1 spsk honning
- 1 spsk havsalt
- 100 g finvalsede havregryn
- 150 g sigtemel
- 150 g rugmel
- ca. 400 g hvedemel
Sådan gør du
- Smuldr gæren i kefir og vand og rør det sammen – gerne i en røremaskine.
- Tilsæt derefter honning, salt og havregryn og rør igen.
- Vej sigtemel og rugmel af og bland det i dejen. Pisk nu dejen på høj hastighed et par minutter, så dejen bliver jævn og glat.
- Tilsæt hvedemel lidt efter lidt (hen over en 5-10 minutter, så dejen bliver ordentligt æltet imens) til dejen ikke længere er klistret. Når dejen begynder at slippe, stiller du dejen til forhævning i ca. 45 min.
- Slå derefter dejen sammen igen og form den til et rundt brød, som du lader hæve i en hævekurv. Dejen skal hæve til næsten dobbelt størrelse et lunt sted (ca. 1,5 time).
- Tænd ovnen på 240 grader varmluft. Når ovnen er tæt på at have temperaturen sætter du en bageplade med bagepapir ind, så den bliver varm. Tag bagepladen ud igen og vend forsigtigt kefirbrødet over på pladen.
- Bag brødet ved 240 grader i 10 minutter og sæt derefter temperaturen ned på 200 grader. Bag brødet i yderligere 20 minutter.
- Tjek, at brødet er færdigbagt i midten ved at banke det under bunden. Det skal lyde hult og ikke for kompakt.
- Lad brødet afkøle på en bagerist.

3 comments
dejlig opskrift 🙂 🙂 min kone har lige prøvet opskriften 🙂 og den er bare go’
Kære Tim
Hvor er det dejligt at høre 🙂 Tak for det! Ja, det er et superskønt brød – håber, I nød det. Og hils din kone og sig tak, fordi hun kastede sig ud i det.
Mange hilsner Trine
og skulle hilse at sige at opskriften også er gemt til senere brug 🙂
Comments are closed.