Gærbrød

Kefirbrød – sprødt, knasende, blødt og velsmagende

KefirbrødKefirbrød er, som navnet siger, lavet på kefir. Kefir er fermenteret sødmælk og er utrolig godt for fordøjelsen, da det indeholder en stor mængde bakterier, som er hjælper vores tarmsystem med at fordøje alt det, vi spiser. Samtidig bidrager kefiren til at sætte gang i brødets gæringsprocesser på samme måde, som øl gør.

Resultatet er, at brødet bliver utroligt velsmagende, selv om det er lavet på forholdsvis kort tid. Men du kan også reducere mængden af gær til 5-10 g og lade dejen koldhæve natten over.

Det er et ret nemt brød at bage, og det bliver samtidig utrolig flot, hvis du lader det hæve i en hævekurv.

Har du ikke kefir i huset, kan du erstatte med kærnemælk – selv om det ikke bliver helt det samme.

Kefirbrød med smør

Opskrift på kefirbrød

  • 3 dl kefir
  • 2 dl koldt vand
  • 25 g gær
  • 1 spsk honning
  • 1 spsk havsalt
  • 100 g havregryn
  • 150 g sigtemel
  • 150 g rugmel
  • ca. 400 g hvedemel

Smuldr gæren i kefir og vand og rør det sammen. Jeg bruger altid en røremaskine, når jeg bager brød, men du kan sagtens røre brødet sammen i hånden (hvis du har kræfter til det).

Tilsæt derefter honning, salt og havregryn og rør igen.

Vej sigtemel og rugmel af og bland det i dejen. Pisk nu dejen på høj hastighed et par minutter, så dejen bliver jævn og glat.

Tilsæt nu hvedemel lidt efter lidt (hen over en 5-10 minutter, så dejen bliver ordentligt æltet imens) til dejen ikke længere er klistret. Når dejen begynder at slippe, stiller du dejen til forhævning i ca. 45 min.

Slå derefter dejen sammen igen og form den til et rundt brød, som du laver hæve i en hævekurv. dejen skal hæve til næsten dobbelt størrelse et lunt sted (ca. 1 1/5 time).

Tænd ovnen på 240 grader. Når ovnen er tæt på at have temperaturen sætter du en bageplade med bagepapir ind, så den bliver varm. Tag bagepladen ud igen og vend forsigtigt kefirbrøden over på pladen.

Bag brødet ved 240 grader i 10 minutter og sæt derefter temperaturen ned på 200 grader. Bag brødet i yderligere 20 minutter.

Tjek, at brødet er færdigbagt i midten ved at banke det under bunden. Det skal lyde hult og ikke for kompakt.

God fornøjelse!

Rustikt brød

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

3 Kommentarer

  • Svar Tim Skovrup 6. februar 2017 kl. 21:46

    dejlig opskrift 🙂 🙂 min kone har lige prøvet opskriften 🙂 og den er bare go’

    • Trine Ellegaard
      Svar Trine Ellegaard 8. februar 2017 kl. 20:35

      Kære Tim

      Hvor er det dejligt at høre 🙂 Tak for det! Ja, det er et superskønt brød – håber, I nød det. Og hils din kone og sig tak, fordi hun kastede sig ud i det.

      Mange hilsner Trine

      • Svar Tim Skovrup 10. februar 2017 kl. 20:28

        og skulle hilse at sige at opskriften også er gemt til senere brug 🙂

    Skriv en kommentar