Gærbrød

Grydebrød med rødbeder og oregano

RødbedegrydebrødGrydebrød er bare lækkert. Og så er det en af de nemmeste former for brød at bage – primært fordi du ikke skal have fingrene i brødet og ælte det. Det æltefri brød, bliver det også kaldt.

Grydebrød er et godt sted at anvende dine mange rødbeder fra haven. Det er jo nu, vi skal spise alle vores rodfrugter, og derfor gælder det om at finde mange og nye anvendelsesmuligheder. Og grydebrød med rødbeder er en virkelig lækker sag og en god måde at anvende sine rødbeder på, fordi det giver brødet en sødme og spændende smag i kombination med en smagfuld og kraftig krydderurt.

Jeg har brug oregano her, men du kan jo bruge lige den krydderurt, som du bedst kan lide eller har meget af i haven. Brødet egner sig virkelig godt som madbrød til aftensmaden eller fx til et tag-selv-bord.

Grydebrød med bagte rødbedestykker

Opskrift på grydebrød med rødbeder og oregano

  • 5 g gær
  • 4 dl koldt vand
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk rørsukker
  • 100 g grahamsmel eller en anden grov meltype
  • ca. 400 g hvedemel
  • 125 g forbagte rødbedetern (ca. 1 stor rødbede eller to små)
  • 1 tsk olie
  • frisk oregano eller en anden krydderurt

Dag 1: 

Opløs gæren i det kolde vand. Tilsæt mel, salt og sukker, og rør dejen sammen i 7-8 minutter. Dejen skal være rørt helt ud, så den er glat og uden klumper.

Dæk skålen til med film og lad dejen hæve mindst 12 timer ved stuetemperatur.

Vask og skræl rødbederne og skær dem i mindre tern og vend dem i en tsk olie. Bag dem ved 175 grader i ca. 20-25 minutter. Stil rødbederne på køl til næste dag.

Dag 2:

Tilsæt rødbederne til den hævede dej, vend kort rundt og hæld derefter dejen ud på et meldrysset bord. Fold dejen ind over sig selv en fire-fem gange ved at bruge en stor spatel. Her er en stor spatel fra byggemarkedet ikke helt ueffen. Hvis dejen føles for lind og for tynd, så tilsæt en smule mere mel.

Små hævefadet med olie og lad brødet hæve i en til to timer – til ca. dobbelt størrelse.

Tænd ovnen på på 250 grader og sæt din støbejernsgryde med låg i ovnen. Når ovnen har nået temperaturen, venter du lige nogle minutter, så du er sikker på, at også gryden er helt varm.

Tag så gryden ud og drys lidt mel i bunden.Hæld dejen hurtigt i gryden og læg låg på igen.

Bag brødet i ca. 20 minutter. Tag låget af og bag videre i yderligere 15-20 minutter. Overfladen skal være flot og gylden.

Vend brødet ud på en bagerist og lad det køle af. Vent med at skære i brødet til det er helt kølet af – hvis du kan 🙂

Er du i tvivl om, hvorvidt brødet har fået nok, kan du prøve at banke under bunden. Brødet skal lyde hult. Du kan også bruge et stegetermometer, inden du tager brødet ud af gryden. Midten på brødet skal være 99 grader.

God fornøjelse med bagningen af dit grydebrød med rødbeder og oregano.

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar