Menu
Småkager & cookies

Mormors vaniljekranse

Hjemmebagte vaniljekranse

Ingen jul uden vaniljekranse! Dette er min mormors opskrift på de klassiske julesmåkager, som vi altid har lavet i familien, og som er gået i arv i generationer. Og sådan er det jo! Den opskrift man er vant til, smager bedst.

Julesmåkager skal der til

Noget af det allerhyggeligste ved december måned er for mig at bage julesmåkager. Vi bager stort set hver weekend, og efterhånden, som vi nærmer os jul, begynder vi også at lave forskellige former for konfekt, karamel, fudge og chokolade, som jo har en lidt kortere holdbarhed end småkager.

Jeg synes, det er en fantastisk måde at være sammen på.

Hjemmebagte vaniljekranse

Opskrift på mormors vaniljekranse

  • 500 g hvedemel
  • 360 g smør
  • 250 g sukker
  • 2 æggeblommer
  • 75 g smuttede mandler
  • 1 stang vanilje

Hak smørret i små stykker i melet med en kniv eller, hvis du gerne vil lave dejen på røremaskine, hak smørret ned i melet i røreskålen og rør med en dejkrog ved middel hastighed.

Kværn mandler fint med en stavblender eller i en kaffekværn.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud af den. Bland evt. vaniljen med en skefuld af sukkeret.

Når smørret er rørt ud i melet, tilsætter du sukker, kværnede mandler, vanilje og æggeblommer.

Rør til dejen er nogenlunde jævn og saml den med hænderne til sidst, så du sikrer dig, at du ikke overrører den, og at den hænger godt sammen.

Fyld noget af dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl. Dejen skal være varm og blød, for at du kan sprøjte den ud. Hvis du ikke synes, den er blød og medgørlig nok, kan du enten give den nogle sekunder i microovnen (i sprøjteposen) eller du kan lægge sprøjteposen et lunt sted i nogle minutter, til dejen begynder at blive blød.

Sprøjt fine vaniljekranse på en bageplade beklædt med bagepapir – de må gerne se hjemmebagte ud – og bag dem ved 180 grader i ca. 10-14 minutter, til de er let gyldne.

Køl vaniljekransene af på en bagerist og opbevar dem på dåse.

God fornøjelse med at bage mormors vaniljekranse! Måske du også har lyst til at bage mormors ingefærsmåkager? Eller pebernødder?

Bag dine egne vaniljekranse

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar