Syltet græskar hører til en af efterårets hyggelige syltesysler og smager skønt som surt til efterårets og vinterens varme retter. Syltet græskar smager også dejligt i salater eller oven på pålægget på en rugbrødsmad. Og så det det så nemt at lave.
Græskar på glas
Det er dejligt at kunne spise mad med farver i løbet af efteråret og vinteren, og jeg elsker græskarrets smukke orange farve på tallerkenen – det kan da kun gøre en glad.
Syltet græskar er en måde at konservere græskarret på, så der kan spises græskar hele vinteren. Du kan bruge lige præcis den type græskar, du bedst kan lide (så længe det ikke er pyntegræskar), og det kan være en god idé at sylte græskar ad flere omgange, så du får forskellige varianter af syltet græskar og gerne med forskellige krydderier.
Her er det ganske almindelig halloweengræskar, der er syltet. Den udmærker sig ved ikke at være alt for sød, og så har den også en god struktur. Samtidig kan du lave en stor mængde for meget små penge. At sylte græskar er sådan rigtig landkøkken-‘style’, hvor man laver store mængder mad af billige råvarer.
Det er en rigtig god, fornuftig og bæredygtig tanke, og det smager så godt!
Opskrift på syltet græskar
Herunder finder du opskriften på græskar på glas. Lagen er helt klassisk med sennepskorn, sorte peberkorn og laurbærblade, men du kan sagtens tilsætte andre dejlige krydderier, som du godt kan lide og dermed lave din egen version.
Mængden af græskar og mængden af lage passer nøjagtigt til et stort 1-liters sylteglas eller 2 halvliters sylteglas.
Får du lyst til at lave andre lækre ting med græskar, så find gerne inspiration i disse opskrifter:
Butternut curry – opskrift på karryret med græskar
Hokkaidosuppe med chili, ost og serrano
Græskarsmør – hjemmelavet og lækker
Syltet græskar
Equipment
- 1-2 store sylteglas
Ingredienser
- 1 kg græskar
- 50 g groft salt
Syltelage
- 500 g eddike
- 250 g vand
- 250 g sukker
- 2 tsl sennepskorn
- 1 tsk sorte peberkorn
- 3 laurbærblade
Sådan gør du
- Skær græskarret ud i mindre stykker, skræl det og skrab kernerne væk.
- Skær græskarkøddet i tynde skiver på ca. 3-5 mm. Du skal have 1 kg græskarkød i en stor skål.
- Hæld groft salt over og bland det godt med græskarkøddet. Film skålen eller læg en tallerken over og lad det trække i mindst 2-3 timer og gerne natten over.
- Hæld vandet fra og skyl græskarskiverne under koldt vand. Hæld dem derefter ud på et viskestykke, så de tørrer lidt.
- Kom græskarskiverne i sylteglas med sennepskorn, peberkorn og laurbærblade.
- Bland edddike, vand og sukker i en gryde og varm det op til kogepunktet og al sukkeret er smeltet. Hæld den varme lage over græskarskiverne og luk til.
- Lad de syltede græskarskiver stå og trække i mindt 1-2 uger ved stuetemperatur, før du begynder at spise dem.
- Opbevar på køl efter åbning.