Der er nu ikke noget som hjemmelavede saltkarameller, som bare smelter på tungen. Disse karameller med flagesalt laver næsten sig selv, og så smager de fuldstændig himmelsk. Lav dem til jul eller som en god værtindegave – eller bare til dig selv.
Hjemmelavede flødekarameller
Disse saltkarameller er yndlingskonfekt til jul. Der er kamp om stykkerne og alt andet købeslik må vige pladsen for de hjemmelavede flødekarameller. De smager simpelthen fantastisk, og har man først fået smag for dem, ja så kan man blive ved.
Karamellerne er også flotte at servere på et fad til jul med et drys af flagesalt, der næsten ligner sne. Man kan selvfølgelig også pakke karamellerne ind i papir, men det er ikke en nødvendighed. Jeg opbevarer typisk karamellerne i et stykke bagepapir i en bøtte med låg i køleskabet. Og så skærer jeg bare karamellerne ud ved hver servering.
Hurtigt slik
Når jeg skriver, at saltkaramellerne næsten laver sig selv, så mener jeg, at der nærmest ingen arbejde er i at lave karamellerne. Karamelmassen passer sig selv det meste af tiden, og man hælder egentligt blot i gryden og af gryden igen. Så nemt er det.
Først kommer man fløde, sukker og glucosesirup i en gryde og bringer det i kog. Herefter står massen lige så stille og simrer og koger ind til en gylden karamel. Der sal kun røres en gang i mellem. Når karamelmassen når 122 grader (brug et sukkertermometer eller et digitalt termometer), så tages karamellen af varmen. Flagesalt røres i og karamellen hældes i en bøtte eller beholder beklædt med smurt bagepapir.
Efter 3 timer er karamellerne klar til at blive spist. Det er da nemt!
Se alle opskrifter til julehygge
Opskrift på saltkarameller
Opskriften består af kun 4 ingredienser og tænk engang, at man kan lave noget så lækkert med så få ingredienser. Og med så lille en arbejdsindsats.
Karamellerne bliver bedst, hvis karamelmassen koger indtil den er ca. 120-122 grader. Jeg kan bedst lide, at de når 122 grader, så der er lidt bid i dem. De må helst ikke blive for bløde. Skulle de ske at blive for bløde for din smag, kan du skære dem op og bruge dem i marcipankonfekt, i hjemmelavet is eller i cookies. Bliver de for hårde, kan du spise dem som bolsjer i stedet eller hakke dem op og komme dem i småkagedejen.
Får du lyst til at lave mere lækkert konfekt og juleknas, så find gerne inspiration i mine mange andre opskrifter. Her er et lille udpluk:
Hjemmelavede snebolde med limoncello og citron
Se alle opskrifter på hjemmelavet juleknas & konfekt
Saltkarameller
Ingredienser
- 250 g sukker
- 125 g glucosesirup
- 5 dl piskefløde
- 1 spsk flagesalt
Sådan gør du
- Kom sukker, glucosesirup og fløde i en gryde og bring det langsomt i kog.
- Lad karamelmassen koge i ca. 40-50 minutter og rør i det engang i mellem, men ikke hele tiden.
- Når karamelmassen har en temperatur på ca. 120-122 grader (brug et sukkertermometer) er den færdig. Karamellen skal føles sej og sammenhængende, når du rører rundt i den og slippe bund og sider. Er du i tvivl, kan du lave en karamelprøve: Kom en lille klat karamel i et glas iskoldt vand. Hvis karamellen former sig til en lille kugle, er den klar, flyder den ud og spredes i glasset, skal den koge i længere tid. Husk, at vandet skal være iskoldt og ikke bare koldt.
- Hæld flagesalt i karamellen og rør rundt.
- Hæld karamellen i en form eller bøtte (ca. 15 x 15) med bagepapir, som enten er smurt i lidt smagsneutral olie eller sprayet med sprayfedt. Drys flagesalt ovenpå og lad karamellen køle af på køkkenbordet.
- Sæt låg på, når karamellen er kølet af og opbevar den på køl. Karamellerne er klar til at blive spist efter 3 timer, men de er bedre næste dag.