Måske findes der ikke noget bedre i denne verden end hjemmelavede guldkarameller. Jeg ved det ikke, men disse karameller, der er overtrukket med mørk chokolade og drysset med guldstøv, gør i hvert fald julen en hel del sødere.
Karameller skal man selv lave
Disse hjemmelavede guldkarameller smager så englene synger. Det er ægte guldkarameller med blød karamel, der smelter på tungen omkranset af mørk chokolade med knæk. Det er to ting, der er virkelig dejlige sammen.
Guldkaramellerne er ikke svære at lave. Man koger en karamel, der helst skal blive så fast, at den er formbar. Når karamellen er kølet af, formes den til små kugler, som sættes på køl. Når karamelkuglerne er helt kolde, overtrækkes de med mørk chokolade. Hvis man synes, de skal have guldfarve, pensles de med guldstøv, når chokoladen er størknet.
Hyggeligt at lave tingene selv
Det er så nemt at købe sig til det hele, men tingene får bare en hel anden værdi, når vi bruger tid og energi på at lave dem selv – og gerne i selskab med andre.
For mig handler december rigtig meget om køkkenhygge. Vi tænder julelysene, sætter dejlig julemusik på, rydder køkkenbordene, så vi kan komme til, og så går vi ellers i gang med at lave juleknas og konfekt, bage julesmåkager og julekager og lave juledesserter i lange baner. I mellem vores søde timer, laver vi selvfølglig også en hel masse lækker julemad. Det kan jo ikke være søde sager det hele.
Opskrift på hjemmelavede guldkarameller
Opskriften på de hjemmelavede chokoladeovertrukne karameller er ganske enkel. Guldkaramellerne tager selvfølgelig lidt tid at lave – som al anden konfekt – men det er en hyggelig syssel. Sæt gerne karamellen over tidligt, så den kan nå at køle godt af, inden den skal formes til kuglerunde karameller.
Får du lyst til at lave mere hjemmelavet konfekt, så tjek endelig mine andre konfektopskrifter. Måske er der lidt inspiration at hente:
Hjemmelavede snebolde med limoncello og citron
Se alle opskrifter på juleknas & konfekt
Hjemmelavede guldkarameller
Ingredienser
- 200 g sukker
- 100 g glukosesirup
- 3 3/4 dl piskefløde
- ca. 250 g mørk chokolade
- guldstøv
Sådan gør du
- Kom fløde, glukosesirup og sukker i en lille gryde og bring det i kog. Skru derefter ned for blusset, så blandingen står og småsimrer. Det skal den gøre i 45-60 minutter, indtil blandingen er kogt ind til en tyk og gylden karamel.
- Du kan teste, hvor tyk karamellen er blevet ved at komme en lille klat på en tallerken, og hvis karamellen hurtigt køler af, er lidt sej og kan trilles til en helt fast kugle, er karamellen færdig.
- Når du vurderer, at karamellen har kogt længe nok, slukker du for blusset. Hæld karamellen over i en mindre flad skål, hvor den kan køle af.
- Form karamellen til ca. 50 kugler, som du sætter på et stykke bagepapir på et skærebræt eller lignende i køleskabet. Karamellerne bliver bedst og er nemmest at have med at gøre, hvis de er helt kolde, når du chokoladeovertrækker dem.
- Hak chokoladen fint og smelt den i et vandbad eller i mikroovnen, hvis du har sådan en (ca. 2 minutter). Hold chokoladetemperaturen på 32 grader og tilsæt evt. ekstra hakket chokolade for at få temperaturen ned, hvis chokoladen bliver for varm.
- Tag karamellerne ud af køleskabet og stik en tandstik i, dyp i chokoladen og stil karamellen på et nyt skærebræt med bagepapir. Når chokoladen på karamellerne er størknet, kan du pensle dem med guldstøv. Brug blot en lille blød pensel.