Hjemmelavet gløgg, den klassiske rødvinsgløgg, skal laves mindst én gang hvert år i december. Det er en tradition, og den skal holdes ved lige. Rødvinsgløgg smager superdejligt, når den er hjemmelavet, og det er noget helt andet end supermarkedets købegløgg.
Klassisk rødvinsgløgg
Hjemmelavet gløgg er en vigtig del af den danske tradition omkring jul. Der findes i dag massevis af varianter af den klassiske julegløgg: Æblegløgg, hyldeblomstgløgg, lyserød roségløgg, hvidvinsgløgg, solbærgløgg og ja, jeg kunne blive ved. Det er sjovt og spændende med alle de forskellige nye gløggtyper, og de kan tjene som afveksling til den klassiske rødvinsgløgg, så man ikke bliver træt af den.
Meeen, man skal dog lige have en god omgang af den gode gamle mørkerøde gløgg med rosiner og mandler. Og den skal helst være lavet på en god gløggessens af snaps og hvidtøl og evt. også blandes op med portvin. En stærk en af slagsen, som virkelig giver kroppen varme i den mørke vintertid.
Gløggen skal selvfølgelig serveres med æbleskiver eller dejligt krydrede julesmåkager eller honninghjerter.
Og hvad serverer man så til børnene, som jo ikke kan drikke en stærk gløgg med alkohol?
Man kan fx lave en dejlig frisk æblegløgg uden alkohol og servere for dem, eller man kan lave en omgang varm kakao og servere for børnene med en hyggelig chokoladeske til.
Opskrift på hjemmelavet gløgg – den klassiske rødvinsgløgg med rosiner og mandler
Det tager ikke lang tid at lave en god klassiske rødvinsgløgg – og opskriften finder du lige nedenfor. For at få en virkelig lækker, god og stærk gløgg, skal du dog gerne lave en gløggessens. Det er nemlig denne gløggessens, der gør hele forskellen. Allerbedst er det, hvis den får lov at stå og trække et par uger inden brug, så den bliver god og kraftig.
Du finder opskriften på gløggessens her.
Kunne du lige opskriften her og får du lyst til at lave andre lækre varme drikke i de mørke vintermåneder, så tjek gerne mine mange andre opskrifter på varme drikke med og uden alkohol:
Se alle opskrifter på varme drikke
Hjemmelavet gløgg – klassisk rødvinsgløgg
Equipment
- 6 varmefaste glas
Ingredienser
- 2 dl hjemmelavet gløggessens
- 1 flaske rødvin
- 1 dl portvin
- 1 dl hakkede mandler
- 1 dl rosiner
- evt. kanelstænger til pynt
Sådan gør du
- Gør 6 varmefaste glas klar.
- Si fyldet fra gløggessensen.
- Varm forsigtigt gløggessens, rødvin og portvin op i en gryde uden at bringe gløggen i kog.
- Skold mandlerne og smut dem. Hak dem groft – gerne på langs – og fordel mandler og rosiner i glassene.
- Når gløggen er dampende varm, hælder du den varme rødvinsgløgg over mandler og rosiner i glassene.
- Pynt evt. med en kanelstang i glassene.