Menu
Varme drikke

Vin chaud

Vin chaud

Vin chaud er den franske udgave af gløgg og er rødvin, der bliver varmet op med sukker, krydderier og friske skiver af appelsin. Det er en virkelig hurtig gløgg at lave, og selvom det næsten lyder for letkøbt, så smager det helt fantastisk og er en af vores absolut favoritter i julemåneden.

Fransk gløgg

Der er nu ikke noget som varme drikke i julemåneden og vin chaud – varm vin – er helt klart en af vores favoritter. Den franske udgave af gløgg er så nem og hurtig at lave, og smager forbavsende godt.

Vin chaud passer rigtig godt til æbleskiver eller lækre snefnug og er også skøn bare at varme sig på en kold vinteraften eller efter en frisk gåtur – eller en tur i sneen, hvis det skal være helt ideelt.

Jeg husker tydeligt, hvordan vi drak vin chaud hver eneste sene eftermiddag på en skitur i Frankrig for nogle år siden. Her gik vi ind på en lille hyggelig café efter dagens mange ture ned af bjerget og varmede os med den varme rødvin, mens vi snakkede om dagens oplevelser. Det var fantastisk. Helt samme stemning kan ikke skabes i flade Danmark, men vinen kan man dog nyde i lige så høj grad.

Hvilken rødvin skal du bruge?

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvilken rødvin du skal bruge til sådan en vin chaud. Franskmændene siger selv, at man skal vælge en rødvin, der ikke er alt for mørk og krydret. Den må helst heller ikke have for meget tannin. Til gengæld må den gerne være frugtig og lidt til den lyse side. Det vigtigste er dog, at det er en rødvin, du selv synes, smager godt.

I opskriften her er der de klassiske krydderier i, men der findes utallige udgaver af vin chaud, og du skal endelig prøve dig frem med andre krydderier. Prøv fx kardemommekapsler, hele nelliker, muskatnød skåret i indre stykker, hel sort peber eller vanilje. Du kan også lege med frugten og erstatte appelsin med citron, tørrede figner, rosiner eller noget helt fjerde.

Vin chaud

Opskrift på vin chaud

Opskriften på den varme rødvin finder du lige nedenunder. Den er til 4-5 personer, men du kan nemt halvere eller fordoble den, hvis du fx venter gæster. Husk, at vinen ikke må koge! Så fordamper alkoholen, og det er der ikke så meget ved.

Du kan selvfølgelig servere de klassiske æbleskiver til, men måske kan du finde lidt inspiration til, hvad du ellers kunne lave lige her:


Mormors æbleskiver

Snefnug

Sirupsbrød

Krydret julebrød med æblesmør

Hjemmelavede snebolde med limoncello og citron


Vin chaud – varm vin med krydderier
Vin chaud

Vin chaud

Vin chaud er den franske udgave af gløgg og er rødvin, der bliver varmet op med sukker, krydderier og friske skiver af appelsin. Det er en virkelig hurtig gløgg at lave, og selvom det næsten lyder for letkøbt, så smager det helt fantastisk og er en af vores absolut favoritter i julemåneden.
Ret varme drikke
Køkken Fransk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 2 usprøjtede appelsiner
  • 1 flaske god rødvin
  • 125 g sukker
  • 1 stang kanel
  • 2 hele stjerneanis
  • Evt. friske tranebær til pynt

Sådan gør du
 

  • Skær appelsinerne i skiver og derefter i mindre stykker.
  • Kom rødvinen i en gryde sammen med sukker, krydderier og appelsinstykker.
  • Varm rødvinen godt op, indtil sukkeret er opløst – uden at det kommer i kog.
  • Smag evt. til med mere sukker, hvis du synes, vinen skal være sødere.
  • Server rygende varm med masser af appelsinskiver i hvert glas. Pynt evt. med et par friske tranebær i hvert glas.
Keyword Jul
Den franske udgave af gløgg

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar