Lav de dejligste kogte snefnug – et alternativ til æbleskiver, som kan serveres med gløgg eller andre varme drikke. Snefnuggene smager fantastisk og skal spises, mens de er lune og friskkogte.
Julede kager
Snefnug minder en lille smule om berlinere, churros eller store norske klejner, men kun lidt. Snefnug er en helt særlig decemberting, som er helt perfekt at servere til advent
.Jeg ved ikke, om du også har det sådan, men vi oplever år efter år, at vi får serveret alt for mange købeæbleskiver i december måned. Så mange, at vi næsten ikke kan få en æbleskive ned, når vi nærmer os juleaften. Men det tager lang tid at bage sine egne æbleskiver – især hvis man har mange gæster. Disse skønne snefnug bruger vi som alternativ til æbleskiver. De er lidt fede, men de smager fantastisk, og vores gæster plejer at guffe løs af dem, til de er ved at revne.
En blød og lækker dej
Dejen er nem og lækker at arbejde med og selv processen er forholdsvis hurtig. Vi har udviklet et samarbejde omkring formningen og kogningen af dem, så vi uden problemer kan lave dem, når vi har gæster – så hurtigt går det. Vi står gerne to eller tre mand sammen om det. En af os former boller, den næste laver snit i bollerne og den tredje koger snefnuggene.
Dog må vi sige, at vi kun laver dem en enkelt gang eller højst to i december, så de bliver ved med at være noget særligt.
Opskrift på snefnug
Opskriften er enkel og nem at gå til. Lav gerne dejen i god tid, og skal den stå længe, kan du evt. stille den køligt i nogle timer. Det er godt at lave snefnuggene hæve en anelse, når de er formet. Så vent med at komme dem i gryden, til de lige har fået lov at stå lidt. Sørg også for, at palminen/olien ikke er for varm, for så bliver de underbagte og klæge indeni.
Får du lyst til at lave flere lækkerier til julehygge, så find gerne inspiration i mine mange andre opskrifter:
Se alle opskrifter til julehygge
Snefnug
Ingredienser
- 2,5 dl dl lun mælk
- 75 g gær
- 100 g smør
- 100 g sukker
- 1 æg
- 1 tsk kardemomme
- 1/2 tsk salt
- 500-600 g hvedemel
- 1 kg palmin til kogningen eller alternativt svinefedt eller en smagsneutral olie
- flormelis
Sådan gør du
- Lun mælken og rør gæren ud heri.
- Tilsæt derefter smør hakket i mindre stykker, æg, sukker, salt og kardemomme og ælt til sidst igennem med melet.
- Lad dejen stå og hæve til dobbelt størrelse i skålen med et klæde over.
- Del dejen i 3 stykker, som du derefter deler i 10 stykker hver. Tril stykkerne til boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Tryk dem flade og skær 6 eller 8 snit i hver bolle, så de kommer til at ligne et snefnug. Lad dem hæve til dobbelt størrelse på pladen.
- Varm palminen op til 180 grader (mål evt. med et sukkertermometer eller stik en tændstik i: Når palminen syder om tændstikken, er den varm nok) og kog snefnuggene i et minut eller to på hver side, til de er smukke gyldne.
- Tag dem op og lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Jo tykkere de er, jo længere tid skal de koge. Tjek evt. det første snefnug efter, om det er gennembagt indeni.
- Arranger snefnuggene på et fad og drys med dem flormelis.