Menu
Gærkager & sammenlagte kager

Snefnug

Snefnug er en slags berliner

Lav de dejligste kogte snefnug – et alternativ til æbleskiver, som kan serveres med gløgg eller andre varme drikke. Snefnuggene smager fantastisk og skal spises, mens de er lune og friskkogte. De minder en lille smule om berlinere eller store norske klejner, men kun lidt. Snefnug er en helt særlig decemberting.

Jeg ved ikke, om du også har det sådan, men vi oplever år efter år, at vi får serveret alt for mange købeæbleskiver i december måned. Så mange, at vi næsten ikke kan få en æbleskive ned, når vi nærmer os juleaften.

Men det tager lang tid at bage sine egne æbleskiver – især hvis man har mange gæster. Disse skønne snefnug bruger vi som alternativ til æbleskiver. De er lidt fede, men de smager fantastisk, og vores gæster plejer at guffe løs af dem, til de er ved at revne.

Snefnuggene minder lidt om berlinere, men smager efter vores mening bedre.

Dejen er nem og lækker at arbejde med og selv processen er forholdsvis hurtig. Vi har udviklet et samarbejde omkring formningen og kogningen af dem, at vi uden problemer kan lave dem, når vi har gæster – så hurtigt går det.

Dog må vi sige, at vi kun laver dem en enkelt gang eller to i december, så de bliver ved med at være noget særligt.

Snefnug drysses med flormelis

Her få du opskriften på verdens lækreste snefnug (30 stk.):

  •  2 1/2 dl lun mælk
  • 75 g gær
  • 100 g smør
  • 80 g sukker
  • 1 æg
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 1/2 tsk salt
  • 500 – 600 g hvedemel
  • 1 kg Palmin til kogningen

Lun mælken og rør gæren ud heri. Tilsæt derefter smør, æg, sukker, salt og kardemomme og ælt til sidst igennem med melet.

Lad nu dejen stå og hæve til dobbelt størrelse med et klæde over.

Del dejen i 3 stykker, som du derefter deler i 10 stykker hver. Tril stykkerne til boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Tryk dem flade og skær 6 eller 8 snit i hver bolle, så de kommer til at ligne et snefnug. Lad dem hæve til dobbelt størrelse på pladen.

Varm Palminen op til 180 grader (mål evt. med et sukkertermometer eller stik en tændstik i: Når Palminen syder om tændstikken, er den varm nok) og kog snefnuggene i et minut eller to på hver side til de er smukke gyldne. Tag dem op og lad dem dryppe af på fedtsugende papir. Jo tykkere de er, jo længere tid skal de koge. Tjek evt. det første snefnug efter, om det er gennembagt indeni.

Arranger snefnuggene på et fad og drys med dem flormelis.

Snefnug smager skønt i december

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar