Denne flettede julekrans med marmelade laves af en gærbrødsdej, som smøres med en smuk rød julemarmelade, hvorefter den flettes og bages i ovnen. Det er en hurtig kringleagtig kage at lave til advent eller en julebrunch – og så smager den bare så skønt.
Flettet kringle med marmeladefyld
En julekrans med marmelade skal se festlig og julet ud , men skal også smage af jul. Dette er en kringleagtig gærbrødskrans fyldt med den lækreste julemarmelade med julekrydderier. Kransen er nem og hurtigt lavet og passer perfekt både en julebrunch og til adventshygge.
Julekransen kan fryses og derfor bages i god tid. Så tager man den blot ud af fryseren nogle timer før servering – evt. lunet en lille smule i ovnen inden, så den næsten smager helt nybagt og lækker.
Julehygge
Adventssøndage er til julehygge med familie og venner. Til gode gåture i skoven for at samle kogler og mos, til juleklip og krea, og til dampende varm gløgg med lidt lækkert til.
Hver år finder vi gerne på nye lækkerier, vi kan lave på adventssøndage. Meget af det laver vi igen og igen, men der må gerne komme nye spændende ting på bordet eller i madkurven til decemberskovturen.
Julekransen med marmelade duer til det hele. Gærbrødet mætter godt og kan sagtens erstatte en bolle med marmelade eller æbleskiver. Og så er den jo flot, sådan en flettet julekrans.
Se alle opskrifter på hjemmelavet gløgg & varme drikke
Opskrift på julekrans med marmelade
Opskriften på den flettede krans med julemarmelade er lige til at gå til. Jeg synes, det er nemmest at arbejde med dejen, når den er kold, når kransen skal flettes. Det er nok en smagssag. Jeg sætter gerne den på køl og lader den hæve der i ca. dobbelt så lang tid, som hvis den hævede på køkkenbordet. Skal det gå hurtigt, at det bedst at lade dejen hæve ved stuetemperatur.
Søger du inspiration til flere julelækkerier, som du kan lave til advent, så tjek gerne mine mange andre opskrifter. Her er et lille udpluk:
Se alle opskrifter til jule- og adventshygge
Julekrans med marmelade
Ingredienser
- 1 dl sødmælk
- 25 g gær
- 1 æg
- 50 g sukker
- 1 tsk stødt kardemomme
- ca. 350 g hvedemel
- 100 g koldt smør
Fyld
- ca. 200 g julemarmelade (alternativt en god hindbærmarmelade)
- lidt sammenpisket æg til pensling
- perlesukker
- 30 g hakkede pistacienødder
Sådan gør du
- Kom mælken i en lille gryde og lun den, til den er håndvarm (ca. 37 grader).
- Hæld mælken i en røreskål, smuldr gæren i og rør, til gæren er opløst.
- Tilsæt æg, sukker og kardemomme. Rør hvedemelet i lidt ad gangen og ælt dejen sammen.
- Kom skiver af koldt smør i dejen og ælt smørret godt ind i dejen, til den er blank og glat.
- Dæk skålen med film og sæt den på køl i ca. 2 timer (alternativt 1 time på køkkenbordet).
- Kom dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en plade på ca. 40 x 50 cm.
- Smør marmelade på i et tyndt lag og rul derefter dejen på den lange led som til en roulade.
- Skær rullen igennem på langs, så den stadig hænger sammen i toppen i den ene ende. Sno de to ben omkring hinanden i en kranseform, så dejen får et flettet udseende.
- Læg kransen over på en bageplade med bagepapir. Lad kransen hæve i ca. 10 minutter.
- Varm imens ovnen op til 180 grader.
- Pensl kransen med æg og drys med perlesukker.
- Bag kransen i ca. 25-30 minutter, til den er flot gylden og gennembagt.
- Drys med hakkede pistacienødder lige inden servering.