Hjemmelavet fudge er nemt at lave og smager absolut himmelsk. Her er opskriften på en klassisk engelsk fudge med en mild vaniljesmag. Fudge skæres i tern og kan serveres til kaffen, sammen med konfekten og slikskålen eller bruges i cookies, is eller konfekt.
Blød karamelkonfekt
Fudge er en slags blød og cremet karamel, der smager afsindigt godt. Det er sød konfekt, som er fund af intensitet og smag og er så rig på sødt, at man kun kan spise et par stykker ad gangen. Men hvilken nydelse det er.
Fudge smager simpelthen så godt til en varm kop kaffe med mælk, hvor man nyder hver eneste lille bid. Karamellen er også perfekt at servere som konfekt til jul eller som sødt i slikskålen fredag aften. Derudover kan du bruge fudge i bl.a. cookies, i hjemmelavet is, i konfekt eller i kager.
Fudge lavet på kondenseret mælk
Det absolut nemmeste er at lave fudge på kondenseret mælk sammen med lidt sødmælk. Og det er faktisk temmelig enkelt at lave sin egen bløde karamelkonfekt på denne måde.
Man hælder kondenseret mælk i en gryde sammen med sødmælk, smør og rørsukker og varmer langsomt op, indtil alle ingredienser er smeltet. Derefter bringer man gryden i kog og lader karamelmassen koge, indtil det når en temperatur på 115 grader (brug et sukkertermometer eller et digitalt termometer).
Man lader karamelmassen køle en anelse og så pisker man massen med en håndmikser, så karamellen bliver luftig, blød og cremet. Herefter hældes karamellen i en form og køler helt ned, før den skæres ud i store mundrette tern.
Se alle opskrifter på varm kaffe
Opskrift på fudge
Fudge er hverken svært at lave eller særlig tidskrævende. Faktisk er det en rigtig hyggelig ting at lave til jul eller i løbet af året til en hyggestund. For hjemmelavet blød karamel smager altid godt – året rundt.
Opskriften her er med en mild vaniljesmag, som blandes med karamellens naturlige karamelsmag, som opstår, når ingredienserne koges ind.
Får du lyst til at lave flere lækkerier til julehygge, adventshygge eller blot weekendhygge, så find gerne inspiration i mine mange andre opskrifter på konfekt, chokolade og slik:
Hjemmelavede snebolde med limoncello og citron
Se alle opskrifter på konfekt, chokolade og slik
Fudge
Ingredienser
- 125 g smør
- 1 ds kondenseret mælk (397 g)
- 1,5 dl sødmælk
- 450 g rørsukker
- 2 toptsk vaniljesukker eller 1 tsk vaniljeekstrakt
Sådan gør du
- Kom smør, kondenseret mælk, sødmælk og sukker i en stor gryde og varm langsomt op, indtil alle ingredienser er smeltet. Rør hele tiden.
- Skru op for varmen og bring massen i kog. Lad det koge i ca. 15-20 minutter, indtil det har en temperatur på 115 grader. Brug et sukkertermometer eller et digitalt termometer.
- Tag gryden af varmen og lad karamellen køle ned til ca. 110 grader. Tilsæt vanilje.
- Pisk med en håndmikser, til karamelmassen har en temperatur på ca. 60 grader – fudgen skal se tykt og mat ud, når det er færdig.
- Hæld fudgen i en beholder beklædt med bagepapir og glat overfladen med en dejskraber eller lignende.
- Stil fudgen på køl i et par timer og skær derefter ud i store mundrette tern før servering.