Det er både hurtigt, nemt og helt enormt lækkert at lave en galette med rabarber. Den rustikke franske tærte med rabarber smager virkelig skønt på en lun sommerdag og kan bruges både som kage eller dessert.
Rustik sød tærte med rabarber
En rabarbergalette er noget af det nemmeste og hurtigste at lave – og man bliver rigeligt belønnet for sit arbejde. Den rustikke søde tærte smager nemlig vidunderligt med en perfekt kombination af sødt, syrligt, sprødt og blødt. Galetten kan spises med en klat flødeskum eller creme fraiche eller, hvis det skal være særligt lækkert, med en god klat vaniljeis.
Særligt på en lun (for)sommerdag kommer tærten til sin ret. Det er virkelig smagen af dansk sommer forenet i et skønt stykke sødt til kaffen. Når det er tid til rabarber, så er det blot om at skynde sig at kreere denne rustikke franske tærte.
En galette er en fransk pandekagelignende tærte, og det er her navnet kommer fra. Mørdejen rulles nemlig fladt ud som en pandekage, hvorefter fyldet lægges på og siderne foldes ind over fyldet. Tærten får dermed et let rustikt udseende, hvilket ser utroligt indbydende ud. Og så er det en ret nem tærte at lave.
Galettes laves både i madversioner og i søde versioner. Prøv fx denne lækre, næsten pizzaagtige tomatgalette, som spises som madgalette. Fra det søde køkken kan anbefales en blommegalette med marcipan, en pæregalette med nougat og pekannødder eller en lækker sød ferskengalette.
Se alle opskrifter på søde tærter


Opskrift på rabarbergalette
Lige her under finder du opskriften på den rustikke tærte med rabarber. Selv om tærte er lavet udelukkende med rabarber, er der intet i vejen for, at du fx også kommer lidt jordbær eller andre bær i sæson i tærten. Dejen kan du som alle andre mørdeje lave i god tid – flere dage i forvejen – og så er det jo hurtigt at smække en tærte sammen på dagen, hvor den skal serveres.
Har du masser af rabarber i haven, så kan det være du i disse udvalgte opskrifter kan finde mere inspiration til, hvad du skal lave med dem:
Rabarbergrød med råcreme og mandelkrokant
Bagt rabarberkage med rabarbercreme
Se alle opskrifter med rabarber




Rabarbergalette
Ingredienser
Mørdej
- 175 g hvedemel
- 50 g sukker
- 1/2 tsk salt
- 125 g koldt smør
- 1 æg
- +1 æg til pensling
- sukker til drys
Rabarberfyld
- 500 g rabarber
- 50 g sukker
- 1 spsk mel
- 2 tsk vaniljesukker
Sådan gør du
Mørdej
- Rør mørdejen sammen i en foodprocessor eller i en røremaskine: Bland mel, sukker og salt sammen og rør. Tilsæt så smørret skåret i små stykker og rør, indtil dejen ligner revet ost. Tilsæt ægget for at samle dejen. Har du brug for mere væske, så tilsæt koldt vand.
- Hæld dejen ud på et bord og saml dejen til en glat kugle.
- Sæt dejen på køl i ca. 1/2 time.
- Tænd ovnen på 175 grader.
Rabarberfyld
- Skyl rabarberne og snit dem i stykker på ca. 1-2 cm.
- Læg rabarberne i en skål og strø sukker, mel og vaniljesukker hen over bådene. Vend det hele rundt med en dejskraber.
Samling af galetten
- Rul nu mørdejen ud, så den er ca. 30 cm i diameter. Du kan rulle ud mellem 2 stykker bagepapir, tage det øverste af og lægge det nederste direkte på en bagplade med dejen. Eller du kan rulle dejen ud på et meldrysset bord og så flytte den over på et stykke bagepapir til sidst.
- Læg de snittede rabarberstykker rundt i cirkler ca. 5 cm fra kanten og ind til midten.
- Fold de 5 cm dej ind over rabarberne.
- Pensl dejen og drys med sukker på både dejkanten og rabarberne.
- Bag rabarbergaletten i ovnen i ca. 30 minutter, indtil skorpen er gylden og rabarberne er møre.
- Lad galetten hvile i ca. 10-15 minutter, før du serverer den.
- Server med vaniljeis, flødeskum eller cremefraiche. Eller rør en blanding sammen ved at piske 2 dl fløde til flødeskum og derefter vende 2 dl cremefraiche eller skyr i sammen med en tsk sukker og en tsk vaniljesukker.



