Det er lige før, tungen slår knuder, men disse syltede hele ramsløgblomsterknopper er en lille delikatesse, som er yderst nem og hurtig at lave selv. De syltede blomsterhoveder bruger du fx i salaten, i gryderetten eller sammen med stegte grøntsager.
Ramsløgenes blomster
Syltede hele ramsløgblomsterknopper er en særlig lækker lille delikatesse, som er nem at lave. Skovenes vilde ramsløg tiltrækker masser af mennesker i foråret, som plukker de hvidløgsduftende blade til ramsløgpesto, ramsløgsalt og marinader.
Men blomsterne er lige så interessante. Udover, at de er fantastisk smukke at pynte med i salater og på middagsretter, så kan blomsterhovederne også syltes – både hele og de enkelte små blomster. Og det er ret enkelt at gøre.
Når du næste gang er i skoven for at plukke ramsløg, så pluk også en masse blomsterknopper, altså ramsløgblomsterne før de springer ud. Der er masser af dem, og de er perfekte lige nu. Det kan lyde som om, at det vil tage en evighed at plukke, men det gør det ikke. Og som mine døtre siger, så er det en meget tilfredsstillende beskæftigelse, fordi blomsterhoveder siger sådan en svuppende lyd, når man brækker dem af.
Husk kun at spise ramsløgblomster i mindre mængder. Der er ikke rapporteret forgiftninger hos mennesker, der har spist ramsløgblomster og frøstanden, men da der er et begrænset kendskab til indholdstofferne i blomsterne, anbefales det kun at spise blomsterne i små mængder. Du kan læse mere om ramsløg som fødevare her.
Opskrift på syltede hele ramsløgblomsterknopper
Neden for finder du den meget nemme opskrift på, hvordan du sylter knopperne fra ramsløgblomster. Knopper skal plukkes lidt inde i sæsonen. Først kommer bladene nemlig, og så dukker knopperne efterhånden op i løbet af april måned. Typisk blomster ramsløgblomsterne i maj, og så er det ved at være for sent at sylte knopperne. Her kan du i stedet sylte blomsterne.
Er du vild med at bruge ramsløg i maden, så kan det i øvrigt være, at du vil finde god inspiration i disse udvalgte opskrifter med ramsløg:
Omelet med ramsløg og bøgehatte
Blomkålssalat med ramsløg og røde bønner
Syltede hele ramsløgsblomsterknopper
Equipment
- Sylteglas
Ingredienser
- ca. 2-3 dl hele ramsløgblomsterknopper
- 100 g sukker
- 1 dl hvidvinseddike eller en anden lyd eddike
- 1 dl vand
- 1 tsk rosenpeber
- 1 nip havsalt
Sådan gør du
- Begynd med at lave lagen til de syltede blomsterhoveder. Kom sukker i en lille gryde sammen med vineddike og vand og varm det op til kogepunktet, så sukkeret smelter helt.
- Tilsæt rosenpeber og et nip salt. Stil lagen til afkøling.
- Mens lagen køler af, skyller og nipper du alle ramsløgblomsterknopperne, så de ikke har lange stængler på. Læg dem i et sylteglas og hæld den afkølede lage over. Sæt låg på og stil på køl.
- Lad de syltede blomsterknopper stå og trække mindst et par dage i køleskabet, før du spiser dem. De kan holde sig i ca. 6 måneder.
Læs den komplette guide til ramsløg