Fisk & skaldyr

Stegte sild i eddike

Stegte sild i eddikeStegte sild i eddike er det bedste, der kan stå på et frokostbord – efter min mening. Her deler jeg opskriften på denne himmelske ret, som er perfekt til både påskebordet og julebordet.

Min mors gamle opskrift

Af alle de dejlige spiser i juletiden og påsketiden, er disse stegte sild min yndlings. Ingen jul eller påske uden stegte sild i eddike. Sildene hører til på et højtidsfrokostbord, og de må gerne få hovedrollen.

Opskriften er min mors. Hun har lavet disse stegte sild i eddike lige så længe, jeg kan huske, og derfor kan jeg slet ikke forestille mig en jul eller påske uden. Selv den dag i dag laver hun dem til mig, hvis jeg selv har for meget om ørerne. For ja, det er lidt et arbejde at lave disse sild, men åhhh, det er al slidet værd.

Faktisk kan man lave dem sammen. Man behøver ikke at stå alene, for det tager selvfølgelig lang tid at pille og skære alle løgene, ordne de friske sildefileter, vende dem i mel og æg og rasp og stege dem. Og samtidig skal der koges en lage.

Men det er sådan en god gammel rigtig ret at lave, noget man skal arbejde for, og det er dybt tilfredsstillende at sætte et stort fad dampende varme stegte sild på frokostbordet – lige efter de hvide sild med karrysalat, hvor man stadig er sulten.

Stegte sild i eddike

Opskrift på stegte sild i eddike

Lage:

  • 3 dl eddike
  • 1 dl vand
  • 3,5 dl sukker

Stegte løg:

  • 1 kg løg
  • salt og peber
  • smør til stegning

Stegte sild:

  • 500 g ferske hele sildefileter
  • mel
  • æg
  • rasp
  • salt og peber
  • smør til stegning

Start med at ordne løgene: Pil løgene og skær dem i ringe. Steg dem i smør på en pande, til de er gyldne. Krydr dem med salt og peber. Sæt løgene til side.

Lav derefter lagen: Varm eddike, vand og sukker op i en gryde, indtil lagen når kogepunktet og sukkeret er smeltet. Sluk for varmen lige, når lagen kommer i kog.

Steg til sidst sildene: Skyl og rens sildene og klip rygfinnen af dem.

Fold sildene ud og skær de meget store i halve.

Vend først sildefileterne i melet, som du har krydret med salt og peber, dyp dem derefter i sammenpisket æg og vend dem tilsidst i rasp, hvor der er blandet lidt mel i.

Steg sildene på begge sider på en pande i smør, ca. 3-4 minutter på hver side.

Læg sild og stegte løg lagvis i et ovnfast fad (eller flere mindre) og hæld til sidst lagen over.

Lad gerne sildene stå og trække i køleskabet en dags tid eller mere inden servering.

Varm sildene i ovnen lige inden servering og server dem lune på bordet sammen med frisk rugbrød.

God fornøjelse!

Tip: Når du opbevarer sildene i køleskabet, kan du evt. lægge et skærebræt over for at holde sildene ned i lagen (med et stykke film under, selvfølgelig).

Stegte sild i eddikeStegte sild i eddike

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar