En blommegalette med marcipan smager himmelsk. Smagen af søde blommer sammen med mandel og sprød kagedej kan få ethvert kagehjerte i brand. Lav den nemme tærte i løbet af efteråret og server den med letpisket fløde eller en god is.
Fransk rustik tærte med blommer
En ægte sensommerkage er denne blommegalette med marcipan. Den er så lækker. Og samtidigt utrolig nem at lave.
Årstidens blommer er selvfølgelig de bedste, og derfor skal denne søde galette også helst laves, når blommerne er i sæson. Måske har du blommer i haven eller har spottet lækre blommer på dit lokale torvemarked. velassorterede supermarkeder er også leveringsdygtige i efterårets blommehøst.
Galette er en rustik fransk måde at lave en tærte på, hvor tærten ikke tilberedes i en tærteform. Dejen rulles blot ud mellem to stykker bagepapir, hvorefter fyldet lægges på og kanten på dejen vippes op over fyldet. Violà! Så er den tærte lavet.
Jeg kan godt lide denne rustikke form for tærte, hvor det hele ikke skal være så pænt. Det får kagen til at se landkøkken-agtig ud, og vi ved jo allesammen, at der er dér, den lækreste og mest velsmagende mad bliver lavet.
Der er marcipan i tærten, som passer syndigt godt sammen med blommerne. Helt ærligt, så er det en virkelig lækker kombi.
Opskrift på blommegalette med marcipan
Neden for finder du den nemme tærteopskrift med den vidunderlige smag af modne bagte blommer blandet med smagen af mandler og sprød tærtedej. Tærtedejen kan du sagtens lave i god tid i forvejen. Du kan lave den dagen før eller ugen før. Husk blot at tage dejen sad af køleskabet i god tid, inden du samler galetten.
Har du flere blommer, du skal have brugt, eller er du blot vild med alt med blommer – lige som jeg – så find mere inspiration i disse udvalgte opskrifter:
Se alle opskrifter med blommer
Blommegalette med marcipan
Ingredienser
Mørdej
- 175 g hvedemel
- 50 g sukker
- 1/4 tsk salt
- 125 g koldt smør
- 1 æg (gem en lille smule til pensling)
Fyld til galetten
- 400 g blommer
- 50 g sukker
- 1 spsk hvedemel
- 1 tsk vaniljesukker
- 75 g marcipan
Sådan gør du
Mørdej
- Rør mørdejen sammen i en foodprocessor eller i en røremaskine: Bland mel, sukker og salt sammen og rør.
- Tilsæt så smørret skåret i små stykker og rør, indtil dejen ligner revet ost.
- Tilsæt ægget for at samle dejen. Har du brug for mere væske, så tilsæt koldt vand.
- Hæld dejen ud på et bord og saml dejen til en glat kugle.
- Sæt dejen på køl i ca. 1/2 time.
Fyldet
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Skær blommerne ud i ca. 1 cm tykke både.
- Læg blommebådene i en skål og strø sukker, mel og vaniljesukker hen over bådene. Vend det hele rundt med en dejskraber.
- Rul nu mørdejen ud, så den er ca. 30 cm i diameter. Du kan rulle ud mellem 2 stykker bagepapir, tage det øverste af og lægge det nederste direkte på en bagplade med dejen. Eller du kan rulle dejen ud på et meldrysset bord og så flytte den over på et stykke bagepapir til sidst.
- Læg blommebådene rundt i cirkler ca. 5 cm fra kanten og ind til midten.
- Smuldr marcipanen i små stykker rundt på blommerne.
- Fold de 5 cm dej ind over blommerne.
- Pensl dejen og drys med lidt sukker på dejkanten.
- Bag blommegaletten i ovnen i ca. 30 minutter, indtil skorpen er gylden og blommerne møre.
- Lad galetten hvile i ca. 10-15 minutter, før du serverer den.
- Server med vaniljeis, flødeskum eller cremefraiche. Eller rør en blanding sammen ved at piske 2 dl fløde til flødeskum og derefter vende 2 dl cremefraiche eller skyr i sammen med en tsk sukker og en tsk vaniljesukker.