Hjemmelavet kagecreme er nemt at lave og smager meget bedre end den færdiglavede fra supermarkedet. Her er opskrift og udførlig fremgangsmåde til en fløjlsblød kagecreme med vanilje, som er bagefast og som hverken er svær eller besværlig at lave.
Creme til kager og lagkager
Kagecreme er en hjemmelavet vaniljecreme lavet på æggeblommer, sukker, majsstivelse og sødmælk – og med smag af ægte vanilje. Det er en blød og lækker creme, som efterfølgende kan piskes op med flødeskum til en mere luftig creme; det, man ofte kalder en konditorcreme.
Hjemmelavet kagecreme bruges i mange kager og desserter, bl.a. som fyld i lagkager, i gammeldags fastelavnsboller og vandbakkelser, i trifli, i forskellige konditorkager, søde tærter og meget mere. Og det skal helst være en fløjlsblød vaniljecreme, som er glat og fin med en mild sødme og en vidunderlig smag af vanilje.
Sådan laver du en god kagecreme
Når du laver din egen kagecreme, bruger du kun ganske få ingredienser:
- Sødmælk (cremen bliver bedst med sødmælk, men du kan også anvende letmælk)
- Sukker (hvidt sukker eller rørsukker)
- Vanilje (allerbedst med en god stang vanilje. For en mere prisvenlig creme, kan du anvende vaniljesukker)
- Æggeblommer (behøver ikke at være pasteuriserede, da cremen koges igennem)
- Majsmel (Maizena eller lignende. Du kan også anvende hvedemel som jævningsmiddel, men majsmel er bedre, da det kan tåle højere temperaturer)
Fremgangsmåden er enkel:
Du pisker æg og sukker sammen til en æggesnaps, hvorefter du pisker Maizena i. Imens varmer du mælken op med vanilje, til den når kogepunktet, hvorefter du ganske langsomt og forsigtigt hælder den i æggemassen, mens du pisker. Når al mælken er hældt i, hælder du blandingen tilbage i gryden og koger den igennem i ca. 1 minut, til cremen er tyknet. Så enkelt er det.

Opskrift på kagecreme lavet fra bunden
En hjemmelavet kagecreme er så meget bedre end det pulvercreme, man køber i supermarkedet og som i øvrigt indeholder en lang række tilsætningsstoffer. Hvorfor dog spise det, når man nemt og hurtigt kan lave sin kagecreme fra bunden selv.
Kagekagen er i øvrigt bagefast, og derfor kan du bruge cremen i fx gammeldags fastelavnsboller eller i cremelinser uden den flyder ud. Det er dog vigtigt, at du jævner cremen med Maizena og ikke hvedemel eller kartoffelmel, da majsmel kan tåle højere temperaturer, før den bliver tynd igen.
Konditorcreme
Skal du bruge kagecremen i fx en lagkage, vil man typisk blande den med flødeskum, så man får en såkaldt konditorcreme. Konditorcreme er en mere luftig vaniljecreme, som er nem at smøre ud mellem lagkagebunde. Konditorcremen bruges også gerne i fx en trifli, fordi den er knap så tung, som en almindelig kagecreme.
I opskriften er der angivet mål og fremgangsmåde til, hvordan du forvandler din kagecreme til en konditorcreme.


Kagecreme
Equipment
- 1 lille gryde
- 1 håndmikser
- 1 lille røreskål
Ingredienser
- 2,5 dl sødmælk (alternativt letmælk)
- 1/4-1/2 stang vanilje (alternativt 2 tsk vaniljesukker)
- 3 æggeblommer (behøver ikke at være pasteuriserede)
- 75 g sukker
- 25 g Maizena (alternativt hvedemel)
Konditorcreme
- 2,5 dl piskefløde
Sådan gør du
- Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Bruger du vaniljesukker, skal du først komme det i til sidst, når cremen er færdig.
- Varm mælken op sammen med vaniljestang og -korn.
- Pisk imens æggeblommer med sukker, til massen er hvid og skummende. Vend Maizena i.
- Når mælken koger, hældes den langsomt og forsigtigt i æggeblandingen, mens du pisker. Hæld derefter blandingen tilbage i gryden og sæt den på blusset igen ved ca. middel varme.
- Lad cremen koge forsigtigt i ca. 1 minut, mens du pisker hele tiden – pas godt på, at den ikke brænder på. Du vil kunne se, at cremen tykner mere og mere.
- Tag cremen af varmen og rør vaniljesukker i, hvis du bruger det. Hæld cremen i en skål, film den, så filmen ligger på selve cremen, så den ikke danner skorpe, og sæt den på køl, indtil du skal bruge den.
Konditorcreme
- Vil du bruge kagecremen som konditorcreme, pisk fløde til en fast flødeskum.
- Pisk derefter den kolde kagecreme, så den bliver luftig og cremet og uden klumper. Vend flødeskummen i og brug straks cremen.
Noter
