Gærkager & sammenlagte kager

Gammeldags fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsboller med chokolade og marcipanDet bedste ved fastelavn er efter min mening fastelavnsboller – især gammeldags fastelavsboller med creme, chokolade, marcipan eller syltetøj – selv om det også er skønt at se børnene udklædte og ivrige efter at slå katten af tønden.

Gammeldags fastelavnsboller med fyld af marcipan og chokolade smager skønt og er hurtige at lave. Dejen er fed og lækker at arbejde med og holder sig svampet i et par dage. Men de smager nu allerbedst, når de lige er blevet lunet i ovnen.

Vores børn elsker disse fastelavnsboller, og jeg synes i det hele taget, de er meget børnevenlige. De blev da også revet væk til fastelavnsfest for nylig.

Gammeldags fastelavnsboller

Opskrift på gammeldags fastelavnsboller (ca. 28 stk.)

  • 500 g hvedemel
  • 200 g smør
  • 75 g gær
  • 50 g rørsukker
  • 1 tsk. salt
  • 2 æg
  • 2 dl mælk
Fyld
  • 150 g marcipan
  • 150 g mørk chokolade
Glasur
  • flormelis
  • kakaopulver
  • kogt vand

Lun mælken og kom smørret i, så det smelter i mælken. Rør gæren ud heri. Rør derefter de øvrige ingredienser i: salt, sukker, æg og mel.

Ælt dejen godt igennem og stil den til hævning et lunt sted i ca. 15 minutter.

Mens dejen hæver, skærer du 28 stykker marcipan og 28 gode stykker chokolade

Slå nu dejen sammen og del den i 28 stykker, som rulles ud. Læg fyldet på og “pak” bollen sammen ved at samle hjørnerne diagonalt.

Stil bollerne til hævning i ca. 20 minutter, pensl med æg og bag dem på nederste rille i 10 – 15 minutter ved 220 grader.

Rør glasur sammen og pynt bollerne.

Fastelavnsboller med fyld

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

2 Kommentarer

  • Avatar
    Svar Helle 23. januar 2021 kl. 14:19

    Kære Trine. Jeg lavede disse gammeldaws fastelavnsboller i sidste uge og havde med til mine kolleger, de var ellevilde. En sagde endda “jeg blev sendt ned a memory lane til min mors fastelavnsboller”. Jeg snød dog lidt, og lavede din fantastiske creme, som er i de andre fastelavnsboller med kærnemælk, og puttede det i sammen med enten marcipan eller jordbær syltetøj (det var det vi havde hjemme). Måtte også tilføje lidt mere mel efter første hævning, Så tak for den fantastiske opskrift 🙂 Idag skal jeg prøve de næste med kærnemælk. Kh Helle

    • Trine Ellegaard
      Svar Trine Ellegaard 23. januar 2021 kl. 14:52

      Tusind tak, Helle – det var da dejligt at høre 🙂

      Mange hilsner Trine

    Skriv en kommentar