Hjemmebagte scones smager simpelthen fortræffeligt, og så er de både hurtige og nemme at bage. Det er et sødt brød bagt med bagepulver, som er kagesprød udenpå og blød og saftig indeni – perfekt at spise med en god marmelade, lemon curd eller blot lidt smør.
Bagværk fra Storbritannien
Scones er lækre kageagtige boller, som bages med bagepulver. De er helt sprøde udenpå og bløde og saftige indeni. De hæver op med lag, når de bliver bagt. Lidt på samme måde som wienerbrød, og derfor er det vigtigt, at man ikke overælter dejen og husker at folde den mange gange.
Traditionelt siger man, at scones kommer fra Scotland, men man ved det faktisk ikke med sikkerhed. Faktum er dog, at scones spiser man overalt i Storbritannien, og det er altså den lækreste spise til eftermiddagesteen eller -kaffen.
Typisk serverer man scones med clotted cream og marmelade, men her i Danmark vil vi nok oftest servere de søde boller med marmelade og smør og måske en god lemon curd.
Fyld og variationer
Opskriften her er helt basic uden nogen former for fyld eller smag. Men der er masser af muligheder for at tilsætte lækre ting. Helt oplagt er det med chokoladestykker, tørret frugt som fx tranebær eller dadler, nødder eller appelsinskal. Men der kan også tilsættes krydderier til dejen, hvis man gerne vil lave en særlig højtidsscone.
Se alle opskrifter på hjemmelavet marmelade
Opskrift på scones
Scones er noget af det hurtigste at bage, og du kan servere de friskbagte søde boller på under en time, efter du er gået i gang.
Dejen laves med koldt smør, som smuldres ind i mel og sukker. Derefter samles dejen med en mælke-æggeblanding. Når dejen er let samlet, trykker man den forsigtigt sammen, mens man folder den. Den æltes altså ikke.
Når man har foldet og trykket dejen et godt antal gange, deler man den i to dele, som man former runde og trykker til ca. 3-4 cm tykkelse. Derefter skærer man hver del i 6 stykker, som var det en lagkage, og sætter dem på en bageplade. Hver scone pensles og drysses med en anelse sukker og så bages de i ca. 15 minutter. Det er ret nemt.
Får du lyst til at bage mere lækkert bagværk til eftermiddagskaffen eller til morgenmaden, så tjek gerne mine mange andre opskrifter. Her er et lille udpluk:
Se alle opskrifter på hjemmebagt brød
Scones
Ingredienser
- 450 g hvedemel
- 85 g sukker
- 4 tsk bagepulver
- 1 knivspids fint salt
- 225 g koldt smør
- 1,5 dl mælk (gerne let- eller sødmælk)
- 1 æg
Sådan gør du
- Kom hvedemel, sukker, bagepulver og salt i en røreskål og hak det kolde smør ned i.
- Smuld smørret i melet enten med fingrene eller på en røremaskeine, indtil det ligner groft revet ost.
- Rør mælk og æg sammen og samle dejen forsigtigt ved at hælde lidt af mælke-æggeblandingen i ad gangen. Gem det overskydende mælk til pensling.
- Tag dejen ud af røreskålen og tryk den forsigtigt flad med hænderne. Fold dejen halvt og tryk igen. Gentag nogle gange, indtil du har en en ensartet dej uden at overælte.
- Del dejen i to dele og form to cirkler, der er ca. 3-4 cm tykke. Skær hver cirkel i 6 lagkagestykker (altså trekanter) og sæt stykkerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Penls hver scone med den overskydende mælke-æggeblanding og drys en lille bitte smule sukker på toppen.
- Bag sconesene ved 180 grader varmluft i ca. 15-18 minutter, til de er gyldne ovenpå og forholdsvis faste, når du trykker på dem. De må godt være en lille smule blødere i midten.
- Server de nybagte scones med det samme.