Her er en nem opskrift på koldhævede varme hveder, som du kan lave dagen før. Så er det blot at tage bradepanden ud af køleskabet, lade hvedeknopperne temperere lidt og derefter bage dem i ovnen. Og voilà: Så er der varme hveder.
Varme hveder til Store Bededag
Denne opskrift på koldhævede varme hveder er ofte den, vi tyer til, da det er så dejligt nemt at kunne lave dejen til hvederne dagen før og blot lade dem stå og hæve natten over eller fra om morgenen til om aftenen.
Traditionelt spiser man jo nemlig varme hveder aftenen før Store Bededag, men jeg tror, at rigtig mange også spiser dem til morgenmad på selve Store Bededag – og ofte henover hele bededags-weekenden. Det er jo også med at guffe løs på de lækre hveder den ene gang om året, hvor de serveres.
Der er mange fordele ved at lave koldhævede varme hveder. For det første er der mindre gær i, hvilket giver hvederne en bedre smag. Det vil sige, at hvedeknopperne har en knap så tydelig gærsmag samtidig med, at smagen har fået lov til at udvikle sig.
For det andet er det nemt at have lavet dejen i forvejen, og så blot tage den ud af køleskabet en god times tid, før de skal serveres. Det betyder, at de er nemme at servere til morgenmad på Store Bededag eller du kan lave dejen torsdag morgen og servere varme hveder aftenen før Store Bededag.
Hvederne er selvfølgelig mest spændende, når de er nybagte, men kan sagtens ristes i flere dage efter. Så bag bare en ordentlig portion, så familien kan spise hveder hele weekenden.
Opskrift på koldhævede varme hveder
Neden for finder du min opskrift på koldhævede varme hveder. Inden du springer ned til opskriften, vil jeg også lige flage for min meget populære opskrift på varme hveder – som ikke er koldhævede, men blot helt almindelige gode gammeldags hvedeknopper, som er fulde af smag, lækre og luftige. Tjek også lige disse opskrifter på lækker smørelse til de varme hveder:
Rabarbermarmelade lavet i ovnen
Koldhævede varme hveder
Ingredienser
- 10 g gær
- 3,5 dl sødmælk (eller letmælk)
- 2 æg
- 2 spsk sukker
- 2-3 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk salt
- ca. 650 g hvedemel
- 60 g blødt smør
Sådan gør du
- Lun sødmælken og rør gæren ud heri. Jeg bruger en røremaskine, men du kan sagtens røre dejen sammen med håndkraft.
- Rør derefter æggene i og tilsæt sukker, salt og kardemomme.
- Kom ca. 2/3 af melet i lidt efter lidt og rør derefter smørret i. Tilsæt resten af melet og rør dejen jævn og glat. Dejen skal røre ca. 10 minutter i alt på røremaskine. Når godt halvdelen af melet er rørt i, sætter jeg lige tempoet på røremaskinen helt op i et minuts tid, så dejen nærmest bliver pisket. På denne måde dannes der glutenstrenge, og dejen hæver efterfølgende flot op.
- Lad dejen hæve i skålen ved stuetemperatur i 1 – 1,5 time med et viskestykke over.
- Slå dejen sammen og form 12 boller, som du lægger i en lille bageform ca. 20 x 30 cm. Der må gerne være et lille mellemrum mellem bollerne, og når de hæver, vokser de så sammen.
- Kom film over bradepanden og luk tæt, så dejen ikke bliver tør. Læg evt. et viskestykke over filmen for at holde det på plads.
- Lad hvederne efterhæve i ca. 30 minutter og sæt derefter bradepanden i køleskabet i mindst 3-4 timer og gerne natten over.
- Tag hvederne ud fra fra køl og lad dem temperere i ca. 1/2 – 1 time.
- Tænd ovnen på 200 grader og bag hvederne i ca. 20 minutter. til de er flotte gyldne.
- Afkøl hvederne på en rist og skær dem derefter over og rist dem enten i ovnen eller på en brødrister.