Der er ikke noget som duften af nybagte hveder, når de kommer ud af ovnen. Her får du en helt fantastisk opskrift på varme hveder, som du hurtigt kan bage dagen før store bededag, hvor man traditionen tro spiser de ristede hvedeknopper.
Hveder samler familien
Varme hveder har hvert år samlet os som familie, hvor vi mødes til et fuldt opdækket bord og hjemmebagte hvedeknopper. Som regel udgør det vores aftensmad, men indimellem har vi dog fået lidt inden.
Det er sådan en hyggelig tradition aftenen før store bededag Store som små elsker de nybagte hveder med smør, der smeltende siver ned i den kardemommeduftende bolle.
Traditionen med at spise varme hveder aftenen inden bededag kan dokumenteres helt tilbage til midten af 1800-tallet og har sandsynligvis eksisteret endnu længere. Vi spiser varme hveder, fordi bagerne ikke måtte arbejde store bededag, og derfor bagte de hvedeknopper, som smager særlig godt, når de bliver ristet dagen efter. Du kan læse meget mere om traditionen her.
Jeg har gennem årene afprøvet en hel del forskellige opskrifter på hveder, og i den proces finder man hurtigt ud af, hvad der skal meget og lidt af i dejen. Det har resulteret i, at jeg nu har lavet min helt egen opskrift på varme hvede. Her synes jeg, forholdet mellem det søde, det fede og smag er perfekt. Hvederne hæver sig smukt op og er lette og fyldige på een gang. Prøv selv!
Opskrift på varme hveder
Neden for finder du opskriften på hvedeknopperne. Hvederne smager både godt, når de kommer nybagte ud af ovnen og når de ristes halve næste dag. Opskriften passer til en lille bradepande 20 x 30 cm. Der bliver 12 hele hvedeknopper og dermed 24 halve hveder. Ofte bager jeg to bradepander, så der er hveder til hele weekenden. Der går jo et helt år, før der skal bages hveder igen. Det gælder om at nyde dem!
Prøv også gerne min nemme opskrift på koldhævede hveder, som du kan lave dagen før og blot tage bradepanden ud af køleskabet næste dag, lade hvederne hæve lidt og derefter bage dem.
Hvad spiser man på hvedeknopperne?
Og hvad spiser man så egentligt på varme hveder? Hvederne er en lille smule sødet (hvilket man jo kan undlade, hvis man ikke bryder sig om det. Derfor kalder hvederne både på ost, pølse og pålæg, syltetøj og marmelade og anden sød smørelse, som fx nutella eller peanutbutter. Og har du rabarber i haven, skal du helt sikkert lave en rabarberkompot til hvederne – det smager fantastisk på – gerne sammen med en skive god ost.
Her er lidt inspiration til, hvad du ellers kan lave til at komme på de varme hveder:
Rabarbermarmelade lavet i ovnen
Se alle opskrifter på marmelade & syltetøj
Varme hveder
Equipment
- Lille bradepande, 20 x 30 cm
Ingredienser
- 25 g gær
- 3 dl sødmælk
- 2 æg
- 2 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 3 tsk stødt kardemomme
- ca. 650 g hvedemel
- 80 g blødt smør
Sådan gør du
- Lun sødmælken og rør gæren ud heri. Jeg bruger en røremaskine, men du kan sagtens røre dejen sammen med håndkraft.
- Rør derefter æggene i og tilsæt sukker, salt og kardemomme.
- Kom ca. 2/3 af melet i lidt efter lidt og rør derefter smørret i. Tilsæt resten af melet og rør dejen jævn og glat. Dejen skal røre ca. 10 minutter i alt på røremaskine. Når godt halvdelen af melet er rørt i, sætter jeg lige tempoet på røremaskinen helt op i et minuts tid, så dejen nærmest bliver pisket. På denne måde dannes der glutenstrenge, og dejen hæver efterfølgende flot op.
- Lad dejen hæve i 45 minutter med et viskestykke over.
- Slå dejen sammen og form 12 boller, som du lægger i en lille bageform ca. 20 x 30 cm. Der må gerne være et lille mellemrum mellem bollerne, og når de hæver, vokser de så sammen.
- Lad hvederne efterhæve i ca. 30 minutter med et viskestykke over.
- Bag bollerne ved 200 grader varmluft i ca. 20 minutter.
- Lad dem køle af på en bagerist, før du skærer dem over og rister dem i ovnen.
4 comments
Kære Trine.
Tak for en fantastisk opskrift hvederne er blevet virkelig gode og flotte. Kan varmt anbefales.
Kram fra Helle
Kære Helle
Det er jeg virkelig glad for at høre. Lyder, som om I har nydt dem 🙂
Kh Trine
Kære Trine
Tak for denne virkelig lækre og helt autentiske opskrift på hveder <3
Tak for din inspirerende side 🙂
De bedste hilsner fra Sanne
Tusind tak, Sanne 🙂
Håber, de blev gode!
Mange hilsner Trine