Der er ikke noget som duften af nybagte hveder, når de kommer ud af ovnen. Her får du en helt fantastisk opskrift på varme hveder, som du hurtigt kan bage dagen før Store Bededag, hvor man traditionen tro spiser de ristede hvedeknopper.
Varme hveder samler familien
Varme hveder har hvert år samlet os som familie, hvor vi mødes til et fuldt opdækket bord og hjemmebagte hvedeknopper. Som regel udgør det vores aftensmad, men indimellem har vi dog fået lidt inden.
Det er sådan en hyggelig tradition og store som små elsker de nybagte hveder med smør, der smeltende siver ned i den kardemommeduftende bolle.
Jeg har gennem årene afprøvet en hel del forskellige opskrifter på hveder, og i den proces finder man hurtigt ud af, hvad der skal meget og lidt af i dejen. Det har resulteret i, at jeg nu har lavet min helt egen opskrift på varme hveder, hvor jeg synes forholdet mellem det søde, det fede og smag er perfekt. Hvederne hæver sig smukt op og er lette og fyldige på een gang. Prøv selv!
Opskrift på varme hveder (12 stk – 24 halve)
- 25 g gær
- 3 dl sødmælk
- 2 æg
- 2 spsk sukker
- 1 tsk salt
- (mindst) 2 tsk stødt kardemomme
- ca. 650 g mel
- 80 g blødt smør
Lun sødmælken og rør gæren ud heri. Jeg bruger en røremaskine, men du kan sagtens røre dejen sammen med håndkraft.
Rør derefter æggene i og tilsæt sukker, salt og kardemomme.
Kom ca. 2/3 af melet i lidt efter lidt og rør derefter smørret i. Tilsæt resten af melet og rør dejen jævn og glat. Dejen skal røre ca. 10 minutter i alt på røremaskine. Når godt halvdelen af melet er rørt i, sætter jeg lige tempoet på røremaskinen helt op i et minuts tid, så dejen nærmest bliver pisket. På denne måde dannes der glutenstrenge, og dejen hæver efterfølgende flot op.
Lad dejen hæve i 45 minutter med et viskestykke over.
Slå dejen sammen og form 12 boller, som du lægger i en lille bageform ca. 20 x 30 cm. Der må gerne være et lille mellemrum mellem bollerne, og når de hæver, vokser de så sammen.
Lad hvederne efterhæve i ca. 30 minutter med et viskestykke over.
Bag bollerne ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Lad dem køle af på en bagerist, før du skærer dem over og rister dem i ovnen.
God fornøjelse med hvederne!
4 Kommentarer
Kære Trine.
Tak for en fantastisk opskrift hvederne er blevet virkelig gode og flotte. Kan varmt anbefales.
Kram fra Helle
Kære Helle
Det er jeg virkelig glad for at høre. Lyder, som om I har nydt dem 🙂
Kh Trine
Kære Trine
Tak for denne virkelig lækre og helt autentiske opskrift på hveder <3
Tak for din inspirerende side 🙂
De bedste hilsner fra Sanne
Tusind tak, Sanne 🙂
Håber, de blev gode!
Mange hilsner Trine