Når bøgen springer ud, kan du lave din helt egen bøgesnaps af de helt små, friske og nyudsprungne bøgeblade. Snapsen smager faktisk af bøg og får en smuk gylden lysegrøn farve.
Hvornår drikker man snaps af bøgeblade?
Bøgesnaps er en rigtig frokostsnaps, som smager af forår og passer fortrinligt til friske krydderurter på smørebrødet. Den kan også nydes som den er – måske en stille forårsaften under et blomstrende æbletræ i haven?
Der er altid en større nydelse forbundet med at indtage noget, som man selv har lavet og gjort sig umage med. Og det er altså sjovt at lave sin egen kryddersnaps. Man får en ny smag hver eneste gang, og der er en masse små knapper man kan dreje på i forhold til smagen: trækketid, lagring, sødestoffer, krydderier og andre smagsgivere. Det er så spændende.
Bøgesnaps er en forholdsvis mild snaps, men det er også en snaps, der er både nem og ret hurtig at lave. Hvis du ikke har lavet snappe før, kan det være en god idé at starte med blomstersnapse, plantesnapse og krydderurtesnapse, da de ikke har så lang en trækketid, og du derved hurtigt ser resultater.
Læs i øvrigt Fødevarestyrelsens anvisninger i forhold til at spise bøgeblade og -nødder her.
Opskrift på bøgesnaps
Neden for finder du den meget nemme opskrift på snaps lavet på bøgeblade. Snapsen skal trække i ca. 2 uger. Det er ikke et must, at du søder bøgesnapsen med honning. Du kan sagtens undlade den, hvis du foretrækker en snaps, som ikke er så sød. Snapsen bliver en lille smule likøragtig med honning i, og jeg synes, det klæder bøgesmagen rigtig godt.
Vil du gerne have mere forår indenfor, så kan det være, at disse opskrifter også vil inspirere dig:
Blomstrende salat med hornvioler og bøgeblade
Tærte med karamelliserede rødløg, svampe og ramsløg
Se hele samlingen af opskrifter på hjemmelavet kryddersnaps her
Bøgesnaps
Equipment
- Sylteglas med låg
- Glasflaske med låg
Ingredienser
- ca. 2 dl friskplukkede bøgeblade
Sådan gør du
- Gå ud i haven eller naturen og pluk ca. 2 dl nyudsprungne lysegrønne bøgeblade – og også gerne knopper.
- Rens bladene for små dyr og andet skidt. Nogle bøgeblade tenderer bl.a. til at få små lus.
- Hæld alle bøgebladene i et stort sylteglas eller en flaske med en bred hals, fx et Weck-glas.
- Fyld en halv flaske klar snaps på, rør rundt, så alle bøgebladene er dækket og sæt låg på.
- Lad snapsen trække i et par uger.
- Hæld snapsen gennem en sigte for at få bladene fra og hæld snapsen tilbage i sylteglasset. Her kommer du ca. en halv spsk honning i, som du lader opløse sig. Det tager ikke så lang tid og enten samme dag eller næste, kan du filtrere snapsen.
- Det gør du ved at hælde den gennem et kaffefilter i en tragt, som du sætter i den flaske, du gerne vil opbevare snapsen i.
- Men husk lige at smage på snapsen først, så du er sikker på, at den har den sødme og smag, som DU kan lide. Er snapsen blevet for sød, kan du fortynde den med lidt mere snaps. Måske skal den have en smule mere honning efter din smag?