Her får du den dejligste opskrift klatkager – små pandekager lavet på resterne af risengrød. Klatkagerne smager vidunderligt og kan spises som de er eller med forskelligt tilbehør. Prøv fx med græsk yoghurt og kirsebærsauce, hvis det skal være lidt julet.
Pandekager af risengrødsrester
Klatkager er små pandekager lavet af risengrødsrester rørt sammen med æg, lidt mel og sukker og evt. nogle krydderier. Pandekagerne smager fuldstændigt vidunderligt og er perfekte at lave til fx adventshygge, eftermiddagskaffe eller søndagsbrunch, hvis du har risengrødsrester i køleskabet.
Samtidigt er det en perfekt måde at undgå madspild på. For det føles de dejligt at kunne bruge sine rester i køleskabet til noget så lækkert. Også en rest af risengrød, som til jul er kogt til risalamande med vanilje og iblandet sukker, kan bruges. Faktisk smager det helt enormt lækkert at bruge netop denne risengrød.
Jeg koger nemlig altid rigtig meget risengrød til risalamande, så jeg er sikker på, at der er nok – også til 1. juledag, hvor der skal hygges og spises rester. Og har jeg rigeligt tilbage, laver jeg selvfølgelig klatkager af resten. De er nemlig vidunderlige at få til julebrunch og morgenmad i juledagene, hvor alting alligevel er lidt ude af proportioner.
Forskelligt tilbehør
Hvad skal man så spise til/på klatkagerne? Der er mange muligheder – nogle er sundere end andre. En af vores yndlingstilbehør, hvis vi spiser pandekagerne i juledagene, er at komme en god klat græsk yoghurt ovenpå sammen med rester af kirsebærsauce fra risalamanden juleaften.
En anden favorit i juledagene er granatæblekerne og kakifrugt, som begge er meget julede. Men det kunne også være appelsin skåret i tern, bær, marmelade, sukker, flormelis, is og flødeskum. Her er det vist kun fantasien, der sætter grænser.
Opskrift på klatkager
Opskriften på klatkager er ganske enkel og tager ikke 5 minutter at lave. Til gengæld har dejen godt af at stå i 10-15 minutter, inden du begynder at bage pandekagerne, så er de nemmere at få til at hænge sammen på panden.
Bruger du en risengrødsrest iblandet sukker, behøver du selvfølgelig ikke tilsætte mere. Steg gerne i smør, da det giver en dejlig smag.
Og mangler du inspiration til flere lækre og hyggelige opskrifter til jul, så tjek gerne disse ud:
Krydrede juleboller med juleøl
Klatkager
Equipment
- 1 pande
Ingredienser
- 500 g kold risengrød
- 2 æg
- 3 spsk hvedemel
- 1-2 spsk sukker
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljesukker
- smør til bagning
Sådan gør du
- Del æggene i æggehvide og æggeblomme i hver sin skål.
- Rør æggeblommerne i risengrøden i en skål. Vend hvedemel, bagepulver, sukker og vanilje sammen og rør det i risengrøden.
- Pisk æggehviderne helt stive og vend forsigtigt de luftige æggehvider i dejen lidt ad gangen. Brug gerne en dejskraber og vend kun én vej.
- Varm en pande op ved middelhøj varme med smør og kom dejen til klatkager på panden med en spiseske – der kan være ca. 3-4 pandekager på en pande. Bag dem helt færdige på den ene side i 2-3 minutter, og vend dem derefter og bag dem færdige på den anden side.
- Server klatkagerne straks med valgt tilbehør.