Jeg elsker roser. Og jeg kan simpelthen ikke få nok roser i min have.Til at starte med lavede vi en rosenhave i vores forhave med slyngroser og især engelske roser. Men nu er der mere eller mindre alle slags roser, for jeg kan ikke lade være med at købe roser, som jeg ikke har i forvejen, når jeg er på plantemarkeder.
Efterhånden kunne der ikke være flere roser i rosenhaven, og derfor har roserne fundet vej til resten af haven. Først i selskab med stauderne i staudebedet, så som en stor rosenpavillon nederst i haven, og nu har jeg så planer om at lave en duftende rosenport.
Stort arbejde at holde roser
Ja, det er rent faktisk et stort arbejde at holde roser, det er der ingen tvivl om. Men samtidig er det også der, den største glæde ligger. Ikke at beskære roserne, bevar mig, men i udbyttet af arbejdsindsatsen. For investeringen af tid betaler sig, når rosenhaven pludselig blomstrer, alting dufter, og det føles, som om man befinder sig i paradis på jorden.
Og selv om det er besværligt at holde roser, så er det faktisk ikke svært. Tværtimod. For roser er taknemmelige planter og de vokser, næsten uanset hvad du gør. Også hvis du ikke lige får dem beskåret et år eller du kommer til at gøre det forkert. Roser kan man næsten altid rette op på, og det er jo en fornøjelse.
Beskæring af roser
Man siger, at roser skal beskæres til Dronningens fødselsdag, og det er en god tommelfingerregel i forhold til, hvornår vejret bedst egner sig til beskæring af roser. Nogle år kan roserne beskæres tidligere, og nogle år er det først muligt at beskære dem efter midten af april. Det vigtigste er, at du kigger på vejr, temperatur og rosens udseende.
Beskæring af roser er med til at bevare deres sundhed. Lige som med fx bærbuske sker der en foryngelse af rosen, når du beskærer den, fordi du fremprovokerer den til at sætte nye skud.
Samtidig er det vigtigt, at du får fjernet alle visne, syge og ødelagte grene. Og rent æstetisk kan det være smukt at arbejde med rosens udseende, så planten er harmonisk og køn og ikke alt for ranglet eller skæv. Nedenfor får du en lille opsummering.
Her får du 10 gode råd til, hvordan du beskærer dine roser
- Fjern alle visne og døde grene helt nede ved bunden af planten.
- Beskær knækkede og beskadigede grene lige under det ødelagte sted.
- Beskær grene, der vokser på tværs og indad.
- Fjern helt små, tynde grene fra bunden af planten, som alligevel ikke kan blive til noget.
- Afkort sideskud, så der er tre-fem øjne tilbage.
- Afkort evt. længdeskud til ønsket længde.
- Udtynd rosen ved at fjerne de ældste grene, så de inderste grene kan få lys og luft.
- Brug en skarp beskærersaks og beskær en gren ca. en halv centimeter over knoppen i et lige snit over en knop.
- Beskær rosen med et æstetisk øje, så den ser smuk og ensartet ud.
- Skær altid ned til friskt ved, så evt. svamp skæres væk. Er marven misfarvet helt ned til podestedet, skæres hele grenen væk ellers breder svampen sig til resten af rosenplanten.
Når du beskærer dine roser, så forestil dig, hvordan du gerne vil have den enkelte rose til at se ud. Kig på den og gør dig klart, hvordan du vil forme den. Hver eneste rose er sin egen, og selv om du køber to roser af samme slags, er de alligevel forskellige. Læg mærke til, hvordan rosen opfører sig efter en beskæring og lær af det til næste beskæring året efter.
Og er du lidt entusiastisk, kan det være en god idé at føre en rosendagbog.
God arbejdslyst!