Andesteg står på menuen mortensaften sammen med de klassiske hvide og brunede kartofler og den elskede andesauce. Her er opskrifter til hele mortensaftenmiddagen inklusiv dessert og likør, som du kan lave selv. For at gøre det hele lidt nemmere på mortensaften, får du også opskrift og fremgangsmåde til at lave andesteg dagen før, som er saftig og mør til servering næste dag.
Mad til mortensaften
Her finder du opskrifter på mad til mortensaften. Traditionen tro serverer vi hvert år i november en mortensaftenmenu, som typisk består af mortensand (som jo bare er en stegt and lige som til jul) med hvide og brune kartofler, rødkål, en god andesauce, surt og måske halve æbler med gelé og franske kartofler.
Det ER jo en lækker menu, som de fleste gentager juleaften, hvor vi også typisk spiser andesteg. Her varierer middagen dog noget, da andestegen erstattes af alt fra flæskesteg og medister til gåsesteg og kalkun.
Til morgensaftenmenuen hører også en god kålsalat, som gerne må være med syrlige elementer for at balancere den lidt fede mad til mortensaften. Her er det oplagt at bruge appelsiner, syltede rødløg og granatæblekerner.
Desserten er ofte risalamande med kirsebærsauce, men prøv også at udskifte med en tranebærsauce eller lave en hel anden efterårsdessert – gerne med en god hjemmelavet likør til.
God fornøjelse!
Andesteg dagen før
Her får du opskrift og fremgangsmåde til at lave den gode andesteg dagen før, den skal serveres – en fordel, hvis mortensaften falder på en hverdag. Der er en stor forskel på at stege anden dagen før og have lidt mindre stress på omkring middagen – og anden smager mindst lige så godt. Læs med her og se, hvordan du gør.
Mortensaften
Mortensaften er altid aftenen den 10. november, som er dagen før mortensdag. Mortendag er en mindedag for Morten Bisp, et navn, som egentligt er en fordanskning af Martin af Tours. Han bliver også kaldt også kaldet Den Hellige Martin eller Sankt Morten.
Morten Bisp ville i al sin ydmyghed ikke vælges som den nye biskop i Tours, og gemte sig defor blandt gæssene, men han blev afsløret, da gæssene skræppede op. Der findes forskellige versioner af historien om, hvorfor man begyndte at spise gås på Mortens Bisps mindedag, men med tiden er gåsen blevet til en and. Og den dag i dag spiser vi stadig and til mortensaften.
Den gode andesauce og hjemmelavet rødkål
Til den lækre andesteg skal der selvfølgelig laves den lækreste brune andesauce med god smag samt en krydret rødkål. Her er opskrifter og fremgangsmåde for begge dele.
Den gode andesauce
Rødkål med julekrydderier
Brunede kartofler
Perfekte brunede kartofler hører til mortensaften-middagen og til andre gode gamle klassiske danske retter. Her får du opskriften på, hvordan du laver dejligt karamelliserede kartofler og en guide til at få dem helt brune med et smukt tykt lag af karamel.
Salater til mortensaften-middagen
Når vi taler om mad til mortensaften, hører der også en god salat til. Og den må gerne være en smule syrlig og en anelse bitter, så den kan balancere de mange “fede” elementer i middagen. Appelsiner er godt, lige som syltede rødløg. Og så er grønkål og rødkål jo årstidens lækreste friske råvarer, som er gode i salater. Det er altid smukt at pynte med granatæbler om vinteren.
Rødkålssalat med grønkål, appelsin og valnødder
Appelsinsalat med syltede rødløg
Dessert til mortensaften
Hvad spiser man til dessert mortensaften? Mange spiser risalamande med kirsebærsauce, hvilket jo også er utrolig lækkert. Hvis man synes, det minder for meget om juleaften, kan man evt. erstatte kirsebærsaucen med en anden sauce. Fx en tranebærsauce, som er helt oplagt at lave, da det er sæson for tranebær i november. Tranebær er samtidig lidt mere syrlige end kirsebær, hvilket giver en god balance i desserten
Risalamande
Her er opskrift og fremgangsmåde på den bedste risalamande lavet på økologisk sødmælk og fløde, økologiske risengryn, rørsukker og en god vanillestang. Her må man ikke gå på kompromis!
Risalamande cheesecake
Denne cheesecake smager af risalamande med kirsebærsauce og er noget så lækker. Det er en perfekt juledessert at servere til julefrokost i juledagene mellem jul og nytår, da den kan laves af rester, eller som et alternativ til risalamande til mortensaften.
Likør til desserten
Og så hører der selvfølgelig en lille likør til desserten mortensaften. Hvad med at lave din egen hjemmelavede likør? Det er ganske nemt, og det smager fremragende. En likør, der passer godt til mortensaftenmenuen er fx en italiensk limoncello eller en hjemmelavet appelsinlikør. Begge dele smager vidunderligt. Men det kunne også være en smuk rød hibiscuslikør eller en hjemmelavet kirsebærlikør.
Hibiscuslikør
Appelsinlikør – opskrift på hjemmelavet likør med appelsin
Kirsebærlikør – opskrift på hjemmelavet likør af kirsebær
Limoncello – opskrift på italiensk citronlikør
Guide til julemiddagen
Guiden har fokus på, hvordan du både gør det let for dig selv og samtidig laver en rigtig god julemiddag – eller en mortensaftenmiddag – og derfor er der lavet en arbejdsplan over to dage. Du finder svar på, hvordan du laver en saftig and, laver den perfekte og mest smagfulde sauce, laver brunede kartofler, som er smukt indhyldede i karamel og en luftig og lækker risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce.