Daal er den lækreste varme indiske ret med røde linser og masser af krydderier og smag. Daal skal spises med naanbrød og raita, så er retten allerbedst, men du kan også servere ris, salat og et godt stykke brød til.
Indisk mad
Denne daal hører til en af vores absolutte yndlingsretter i vinterhalvåret. Allerede fra starten af efteråret kommer den på madplanen og så bliver den krydrede ret ellers lavet jævnligt efteråret og vinteren igennem.
Det gør den af to årsager. For det første smager retten vidunderligt – ægte comfort food på kolde dage. Og for det andet er indisk daal virkelig nemt at lave. Og det er jo perfekt i en periode, hvor energiniveauet daler og hvor man mest af alt bare har lyst til at bruge vintermørket til hygge.
Mad med bælgfrugter
Når vi laver indisk mad i Danmark, tilpasser vi helt naturligt maden til vores vores kultur og smag – og de råvarer, vi har til rådighed. Skal man have en ægte indisk daal, skal man nok en tur til indien. Men det ville da heller ikke være allerværst.
Daal er en ret uden kød, som du sagtens kan lave i en stor portion, så du har aftensmad til flere dage. Og du kan også fryse halvdelen ned, så du har en nem omgang aftensmad til en anden dag.
I denne udgave af den klassiske indiske ret bruges røde linser og tomater, og retten gøres dejlig cremet med tyk kokosmælk. Vi spiser gerne en lille smule basmatiris til og serverer med et drys frisk koriander og naanbrød.
Opskrift på daal
Opskriften på indisk daal er utrolig nem og retten tager ikke ret lang tid at lave. Gå endelig ikke ned på krydderimængden, da det er en vigtig del af retten.
Har du ikke lime, kan du erstatte med med citron. Og har du ikke frisk koriander, kan du drysse lidt persille på i stedet. Det er selvfølgeligt helt oplagt at bage disse lette og hurtige naanbrød selv. Og har du ikke tid eller energi, kan de også købes færdige i supermarkedet.
Får du lyst til at lave flere lækre retter med bælgfrugter, så find gerne inspiration i de mange andre opskrifter med linser, bønner osv, fx:
Curry med Ingrid ærter og kartofler
Italiensk borlotti bønnesuppe med græskar
Se alle opskrifter med bælgfrugter
Daal – opskrift på indisk dhal
Ingredienser
- 3 fed hvidløg
- 3 løg
- 1 spsk kokosolie
- 2 tsk stødt koriander
- 2 toptsk stødt spidskommen
- 2 spsk garam masala
- 2 tsk gurkemeje
- 3 store friske tomater
- 2 spsk tomatpuré
- 1 ds hakkede tomater eller tomatsauce
- ca. 1/2 liter grøntsagsbouillon
- 300 g røde linser (hele, ikke split)
- 1-2 cm frisk, revet ingefær
- 2 tsk sukker
- 1 spsk kryddereddike
- friskkværnet sort peber
- 1 ds kokosmælk
- saften af en stor lime
- ca. 1 tsk salt
Sådan gør du
- Snit hvidløg og løg fint og sauter dem i en gryde med kokosolien.
- Kom koriander, spidskommen, garam masala og gurkemeje ned til løgene og rist krydderierne af.
- Skær tomaterne i tern og tilsæt derefter friske tomater, tomatpuré, hakkede tomater, grøntsagsbouillon og de røde linser. Undlad at tilsætte salt på dette tidspunkt, da saltet gør, at linserne er svære at koge møre.
- Lad retten stå og simre i ca. 30 minutter, indtil linserne er kogt møre.
- Smag retten til med friskrevet ingefær, sukker, kryddereddike og peber.
- Tilsæt kokosmælken og varm retten godt igennem.
- Smag til sidst til med friskpresset limesaft og salt.
- Server retten med det samme med fx ris, naanbrød og raita.