Brug havens høst af æbler til at lave små tørrede æbletern, som du kan bruge i granola og muesli, i salater, gryderetter og meget mere. Æbleternene tørres i en dehydrator eller i ovnen, og alt efter hvilken æblesort, du bruger, bliver smagen forskellig.
(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis.)
Gem dine æbler
Hvis du har æbler i haven, er du sikkert interesseret i at forlænge holdbarheden af dem. En god måde at “gemme” æblerne på er, at tørre dem.
Vi laver mange tørrede æblering, som vi spiser som snacks hele efteråret og en del af vinteren. Men vi laver også små tørrede æbletern, som vi bruger i hjemmelavet granola, i salater og i gryderetter. Nogle gange indgår de også i desserter.
De tørrede æbletern bliver allerbedst, hvis der bruges æbler med en vis syrlighed, da man opnår en syrlig-sød smag i de tørrede æbler, som smager helt fortræffeligt. Men det spændende er, at hver æblesort giver sin helt egen smag. Så prøv dig endelig frem.
Har du ikke et æbletræ, kan du sagtens lave tørrede æbletern alligevel. Køb nogle gode danske æbler hos grønthandleren eller i supermarkedet. Få æbler rækker langt.
Red love, filippa eller andre æbler
Et æble, som vi er meget glade for og tørrer både i æbletern og æbleringe hvert år er vores knaldrøde æble Red love, som du kan se på billederne. Det er et mindre, lidt syrligt æble, som har den fantastiske egenskab, at det er rødt hele vejen igennem. Æblets røde frugtkød er meget smukt, og det er blandt andet et æble, som egner sig fortrinligt friskopskåret i salater, da frugtkødet ikke bliver brunt, men bevarer sin smukke farve, når det er udskåret.
Tørring i dehydrator eller ovn?
Du kan både tørre dine æbletern i en dehydrator og en ovn. Hvis ikke du allerede har en dehydrator, vil jeg dog anbefale dig at anskaffe dig en. Hvis du kan lide tanken om at havens høst og bl.a. tørre krydderurter, æbler, bær, tomater osv. er det absolut et must, og du vil ikke fortryde dit køb. Det er meget mere praktisk, nemmere og billigere end at bruge ovnen, og dine æbletern bliver tørret på en blidere måde.
Jeg bruger denne dehydrator:
Dehydratoren har fire ret store lag, hvor man kan brede hyben, tomater, krydderurter og lignende ud, og så har den 7 indstillinger af temperaturen mellem 40 og 70 grader. Dehydratoren kan køre i op til 48 timer (jeg har min til at stå i vores bryggers, hvor jeg kan lukke af til den).
Man kan godt købe en dehydrator, som er mindre og lidt billigere, men så kan den også tørre mindre ad gangen, kan ikke indstilles så præcist og er ikke så robust. Og du kan købe nogle, der er endnu større og dyrere. Jeg synes, denne her er helt perfekt: Den har en godt størrelse og kan holde til at stå tændt i mange dage, og jeg har ikke en eneste gang haft problemer med den.
Ærlig talt kunne jeg ikke undvære den. Jeg laver alle mine krydderurter til vinteren på den, laver semidried tomater og hyben, tørrer blomsterblade og så laver jeg, ikke mindst, hvert år masser af tørrede æbleringe, som hele familien spiser som snack og har med i madpakken.
Hvis ikke du har en dehydrator, kan du sagtens bruge din ovn: Her skal du blot huske at planlægge tørringen af dine æbletern, så det ikke falder sammen med anden madlavning, hvor du også skal bruge ovnen. Fx natten over.
Tørrede æbletern
Equipment
- Dehydrator (eller ovn)
Ingredienser
- 4-5 danske æbler, gerne syrlige
Sådan gør du
- Skyl en 4-5 æbler – alt efter hvor meget plads, du har i din dehydrator, og hvor stor en mængde æbletern, du gerne vil lave.
- Fjern kernehuset i æblerne med en kernehusfjerner/udstikker.
- Srær æblerne i små tern.
- Placer æbleternene på dehydratorens hylder uden, at de rører hinanden eller på en plade med bagepapir i ovnen.
- Lad æbleternene tørre i ca. 4-5 timer ved ca. 55-60 grader i dehydratoren. Det vigtigt, at æbleternene dehydreres så meget, at de kan opbevares uden at de begynder at mugne. Æblerne skal være bløde, men tørre i det. Hvis du laver æblerne i ovnen, skal de ligeledes tørre i 4-5 timer ved ca. 60-75 grader.
- Opbevar i tætsluttende glas eller bøtter.