En smuk og lækker orange risotto, som er fyldt med smag og efterårshygge – og nem at lave fra bunden. Dette er en ægte skål comfort food i efterårsfarver med en nøddeagtig og sød smag af butternut squash og salvie.
En efterårsfavorit
Butternut squash risotto er en helt enkel ret, som består af ganske få ingredienser. Men resultatet og smagen er alt andet end simpelt. Når risene absorberer saften fra græskaret, bouillon og hvidvin, bliver de fyldt med smag og konsistens, der får dig til at ønske, at efteråret vil vare evigt.
Efteråret bringer en rigdom af farverige grøntsager med sig, som virkelig kan inspirere os i køkkenet. En af mine personlige efterårsfavoritter er butternut squash. Dette cremede, nøddeagtige græskar kan bruges på så mange lækre måder og er perfekt til at skabe både smagfulde og varmende retter.
En simpel ret med stor smag
Butternut squash risotto er en ret, der både favner årstidens løvfaldsfarver, efteråret bedste smage og følelsen af hygge og komfort på en og samme tid. Og samtidigt er risottoen en påmindelse om, at hjemmelavet mad kan være både simpel og betagende på samme tid.
Det, der gør butternut squash risotto så fortryllende, er, at retten kræver ganske få ingredienser. Foruden selve græskaret og risottorisene, skal du blot bruge lidt løg, hvidløg, salvie, bouillon og hvidvin – og så lidt revet parmesan eller en anden god fast ost til at vende i retten til sidst.
Enkeltheden i opskriften lader smagen af butternut squash stå i centrum. Det er som om, at hver ingrediens har tid og plads til at udstråle sin egen karakter, hvilket skaber en smagsoplevelse, der er ren og ærlig.
Opskrift på butternut squash risotto
Du finder den enkle og meget nemme opskrift lige nedenfor. Jeg kan bedst lide at skære græskaret i små finde tern, der får lov til at koge næsten helt ud i retten, men der er intet i vejen for, at du skærer græskaret i større stykker, så de får mere bid og struktur.
Salvie tilfører retten en særlig smag, som er jeg virkelig godt kan lide. Har du ikke salvie i haven, kan du sagtens bruge en anden dejlig krydderurt. De fleste krydderurter passer godt til butternut squash.
Får du lyst til at lave andre lækre retter med butternut squash og græskar, så tjek gerne mine mange andre opskrifter:
Se alle opskrifter med græskar
Butternut squash risotto
Ingredienser
- 1 lille butternut squash (ca. 600-750 g)
- 1-2 spsk olivenolie
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 1 løg, finthakket
- 350 g risottoris
- ca. 1-2 dl hvidvin
- ca. 1,5 l grøntsagsbouillon
- 1 lille håndfuld friske salvieblade
- ca. 40 g smør
- ca. 80 g revet parmesanost
- flagesalt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Start med at skrælle, udkerne og skær butternut squashen i små terninger.
- Læg dem på en bageplade, dryp med olivenolie, krydr med salt og peber og bag dem i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 20 minutter, eller indtil de er møre og begynder at få en gylden farve.
- Opvarm en stor gryde eller sauterpande over middel varme. Tilsæt olivenolie og sautér løgene, indtil de er bløde og gennemsigtige. Tilsæt risotto risene og hvidløg og sautér dem i et par minutter, indtil risene bliver let gennemsigtige i kanterne.
- Tilsæt hvidvin og rør, indtil vinen er næsten fordampet. Dette trin giver risottoen en dejlig dybde og smag.
- Begynd gradvist at tilsætte grøntsagsbouillon, en øse ad gangen, mens du konstant rører risottoen. Fortsæt med denne proces, indtil risene er møre og har opnået en cremet konsistens. Dette tager normalt omkring 18-20 minutter.
- Når risottoen er næsten færdig, tilsætter du de bagte butternut squash-terninger og finthakket salvie. Fortsæt med at røre, indtil squashen er varmet igennem.
- Fjern gryden fra varmen, tilsæt smør og parmesanost og vend godt rundt. Smag til med salt og peber efter behov. Server din butternut squash risotto i varme skåle, og drys gerne med ekstra parmesanost og lidt frisk salvie som pynt.