Denne curry er vegetarisk og smager vidunderligt – varm, krydret og cremet. Fyldet består af kartoffelstykker, Ingrid ærter, løg og gulerødder i en lækker krydret sauce. Det er en hurtig og nem hverdagsret, som kan laves på ingen tid.
Vegetarisk karryret
Denne curry med Ingrid ærter og kartofler er en favorit i efteråret og hele vinterhalvåret. For det første smager den helt vidunderligt med den krydrede, creme sauce og alle de varme krydderier og for det andet, er retten simpelthen så nem og hurtig at lave.
Fyldet består af mættende kartofler, gulerødder og løg, og så er der Ingrid ærter i, som er en dansk bælgfrugt, der smager skønt. De tørrede gule ærter er langt mere faste i det end kikærter og har en skøn ærteagtig smag med et strejf af nødder. Selve konsistensen taler til dens fordel – særligt, hvis man har svær ved ved den lidt mere melede konsistens i kikærter.
Har du ikke Ingrid ærter eller har du svært ved lige at finde dem, kan du dog erstatte dem med kikærter. Brug da enten tørrede kikærter, der er lagt i blød, eller kikærter på dåse.
Lidt om Ingrid ærter
Ingrid-ærter er en gammel, dansk sort, der er både nærende og klimavenlig. De små, gule ærter er rige på protein, kostfibre, vitaminer og mineraler som jern og magnesium, der styrker kroppen og hjælper med at stabilisere blodsukkeret. Som bælgfrugter har de også et lavt klimaaftryk, hvilket gør dem til en bæredygtig ingrediens, der støtter både sundheden og en lokal fødevareproduktion. At vælge Ingrid-ærter er en måde at spise lokalt og reducere afhængigheden af importerede varer på, hvilket er godt for miljøet.
I madlavningen er Ingrid-ærter utroligt alsidige og fungerer både som mættende hovedingrediens og som proteinfyldt supplement i diverse retter. De har en mild, let sødlig smag, som gør dem velegnede til alt fra klassiske supper og gryderetter til cremede puréer og salater. De kan også bruges som base i vegetariske frikadeller eller i bagværk, hvor de tilføjer både konsistens og ernæring.
Du kan købe Ingrid ærter i velassorterede supermarkeder eller helsekostbutikker. Du kan også nemt bestille Ingrid ærter hos Helsebixen, som leverer fragtfrit og meget hurtigt:
Opskrift på curry med Ingrid ærter og kartofler
Opskriften på denne karryret er virkelig nem og med få gode ingredienser. Det kan lyde som en stor mængde krydderier, der skal i, men tro mig: Det passer helt perfekt med mængden. Smagen bliver varm og med kant, men ikke stærk og overdrevet krydret.
Skal det være ekstra lækkert, så bag gerne disse nemme, fluffy og bløde pandebagte naanbrød til:
Får du lyst til at lave flere lækre retter med bælgfrugter, så find gerne inspiration i vores mange andre opskrifter, fx:
Italiensk borlotti bønnesuppe med græskar
Peanutbutter curry med kikærter
Se alle opskrifter med bælgfrugter
Curry med Ingrid ærter og kartofler
Ingredienser
Ingrid ærter
- 1,5 dl tørrede Ingrid ærter Alternativt: 1 ds kikærter
Curry
- 500 g kartofler
- 1 spsk smør til stegning
- 1 spsk rapsolie til stegning
- 200 g gulerødder (ca. 2 store)
- salt
- 2 store løg
- 2 fed hvidløg
- 2-3 cm frisk ingefær
- 400 g hakkede tomater fra dåse
- 1 ds kokosmælk
- 1 spsk gurkemeje
- 1 spsk karry
- 3 spsk garam masala
- salt
Servering
- 1 håndfuld frisk koriander eller bredbladet persille
- ris, naanbrød eller lignende
Sådan gør du
Ingrid ærter
- Udblød Ingrid ærterne enten dagen før eller tidligt om morgenen. Alternativt kan du løg dem i en lille gryde ved siden af. Et andet alternativ er at bruge en dåse kikærter, hvis det skal gå hurtigt.
Curry
- Skræl kartoflerne og skær dem i mundrette stykker. Skræl gulerødderne og skær dem i tykke skiver.
- Steg kartoflerne i smør- og olieblandingen i en stor gryde i et par minutter. Tilsæt gulerødderne og kom lidt salt i gryden. Steg videre, indtil kartoflerne er knap møre – i ca. 10 minutter. De skal ikke tage for meget farve.
- Pil imens løgene og skær dem i tynde både. Pil hvidløgene og snit dem fint. Skræl ingefæren og og riv den fint.
- Kom løg og hvidløg i gryden og steg med i et par minutter. Tilsæt derefter ingefær og vend rundt.
- Tilsæt krydderierne, vend rund og lad dem brune af et minuts tid.
- Tilsæt hakkede tomater, kokosmælk og de udblødte Ingrid ærter. Lad retten simre i ca. 15 minutter, mens du rører jævnligt. (Bruger du kikærter i stedet, kan du vente med at tilsætte dem, til retten har simret ca. 10 minutter).
- Krydr med lidt mere salt og smag den til. Drys friskhakket koriander eller persille over.
- Server retten med ris eller naanbrød og evt. en god tyk yoghurt og chutney.