Lav dine egne smukke duftlys af vegetabilsk olie fra raps og æteriske olier og duftolier. Lysene er bæredygtige og et meget sundere alternativ til indeklimaet end stearinlys og lys af paraffin. Og det er både nemt og hyggeligt at håndstøbe lysene i små glas. Brug også duftlysene som gave.
(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis og uden forstyrrende reklamer.)
I duftlysets skær
Os, der bor i det kolde og mørke nord (i hvert fald om vinteren), kan godt lide at omgive os med levende lys, når vi skal hygge og slappe af. Det lyser rummet op på den mest hyggelige måde. Og tilfører man lysene duft, spreder de også en god stemning.
Vores store børn elsker duftlys, og har altid duft lys til at brænde på deres værelser. Og det er da hyggeligt. Men stearinlys og lys med paraffin soder rigtig meget og udleder skadelige partikler i rummet, som vi indånder – og det gør altså traditionelle lys noget mindre hyggelige. De traditionelle lys er nemlig ofte fremstillet af en blanding af paraffin, som er et biprodukt af benzin, og stearin, der meget ofte indeholder animalsk fedt.
Et bæredygtigt, miljøvenligt og sundhedsvenligt alternativ til stearinlys
Skal du hygge med levende lys er lys lavet af vegetabilsk rapsvoksolie et langt sundere alternativ til stearinlys og lys af paraffin, da de udleder omkring 80 % færre partikler. Rapsvokslys er således væsenligt sundere for indeklimaet og for dig.
Plantebaserede lys soder generelt mindre end stearinlys. Rapsvokslys laves af 100 % rapsvoks fra de lysende gule rapsmarker, som du ser i Danmark (og andre steder i Europa) i maj og er dermed et vegetabilsk produkt.
Samtidig er det et biprodukt til en produktion, der allerede eksisterer, og derfor går produktionen ikke ud over fx regnskovens arealer. Produktet høstes samtidigt tæt på, hvor det anvendes. Rapsvoks er dermed en del af en mere bæredygtig produktion og skal ikke transporteres så langt til forbrugerne.
Rapsvokslys brænder langsommere
Rapsvokslys brænder desuden langsommere end andre former for lys, hvilket også gør dem til at økonomisk godt alternativ – de er simpelthen mere økonomiske i brug. Samtidig er det en god idé at brænde lysene på den rigtige måde. Her kan du se nogle gode råd til, hvordan du får lyset til at holde længst muligt samtidigt med, at du brænder det så sundhedsvenligt som muligt:
Brænd dine duftlys på en sundhedsvenlig måde:
- Sørg for, at din væge ikke er længere end ca. 5 mm, hver gang du tænder dit duftlys. Du kan nippe vægen af med fingrene eller med saks eller vægeklipper.
- Første gang, du tænder lyset, er det godt at lade det brænde så lang tid, at smeltepølen når næsten helt ud til kanten af duftlyset. På denne måde undgår du, at lyset laver en tunnel ned omkring vægen, som mindsker mængden af ilt og øger mængden af usunde partikler, der udledes.
- Sørg for, at lyset ikke står i træk og brænder skævt. Lyset skal brænde langsomt og jævnt, så udleder det ikke lige så mange partikler.
- Sluk lyset ordentligt, så det ikke afgiver unødvendigt meget sod. Sluk det mellem fingrene eller brug en lyseslukker.
Guide: Sådan laver du dine egne duftlys
Nedenfor finder du en printvenlig trin-for-trin-guide til, hvordan du støber dine duftlys. Rapsvoksen kan du købe billigt her hos CCHobby. Her kan du også få voksede væger, som er temmelig meget nemmere at arbejde med end almindelige uvoksede bomuldsvæger. Derudover har de en lille aluplade i bunden, som gør det nemt at sætte vægen fast til bunden af glasset. Du kan købe begge dele her ved at klikke på billederne:
Beholdere til lys
Du skal selvfølgelig bruge nogle glasbeholdere til dine duftlys. Her kan du gå i gemmerne eller finde smukke glas i genbrugsbutikker. Jeg gør begge dele, og så køber jeg disse meget fine glasbeholdere hos Hedenhus, som er helt perfekte til duftlys. De fås i gennemsigtigt og brunt glas og med fine aluminiumslåg til. De er perfekte, hvis du laver duftlysene som gave eller hvis det er til teenagere.
Hvilke dufte skal du bruge?
I skrivende stund er det december måned, og her er det helt oplagt at bruge julede dufte. Jeg har blandt andet brugt kanelbarkolie, orangeolie og granolie, som jeg synes er meget julede dufte. Du kan også blande olierne. Og ellers bruger du lige præcis de olier, du godt kan lide at dufte til, og som giver dig ro.
Du kan købe duftolier og æteriske olier hos Helsebixen (hvor der er gratis fragt på alle bestillinger og hurtig levering):
Lav dine egne duftlys
Equipment
- Ildfast glaskande
- Evt. tøjklemmer
Materials
- 1 kg rapsvoks
- væger
- ca. 10 lysbeholdere af glas à ca. 120 ml
- evt. aluminiumslåg til glassene
- Æteriske olier eller duftolier
Pynt
- tørrede appelsinskiver
- hele kanelstænger
- snor
Sådan gør du
- Hak rapsvoksen i mindre stykker med en kniv eller lignende. Rapsvoks er temmelig blødt, så det er ikke svært. Læg evt. et viskestykke under beholderen.
- Smelt rapsvoksen i en ildfast glaskande over et vandbad ved middel varme. Rapsvoksens smeltepunkt er 54-57°C. Til hver lysbeholder skal du bruge ca. dobbelt så meget usmeltet rapsvoks som den anvendte beholders størrelse.
- Når voksen er helt smeltet, tager du den af varmen og lader den stå et par minutter. Derefter hælder du duftolier eller æteriske olier i. Du skal bruge ca. 5-10 ml i hvert glas alt efter, hvor meget duft du gerne vil have i lyset (og hvilken duft, du anvender). Rør rundt med en træspatel eller lignende.
- Dyp bunden af en væge i den smeltede voks og sæt den i bunden af en lysbeholder. Lad voksen tørre, inden du hælder den varme voks ned i glasset, så holder vægen sig bedere på plads.
- Hæld den smeltede voks i lysbeholderen, mens du holder ved vægen, så den ikke vælter. Voksen hærder efter ca. 1,5-2 timer alt efter rummets temperatur og størrelsen på beholderen. Hold evt. vægen på plads med en tøjklemme så længe voksen er flydende.
- Pynt glasset med duftlys med tørrede appelsinskiver og kanelstænger ved at binde det omkring med snor. Sæt evt. låg på glassene, indtil du skal brænde lysene eller hvis du giver dem væk i gave.